Home > Nieuws

Opnieuw das in strop...

05.06.2010

Gisterenavond kregen we opnieuw een oproep voor een das in een strop. Een natuurfotograaf kreeg in Neerharen een wel heel tamme das voor zijn lens. Hij ontdekte al snel dat het dier vastzat in een strop...

De fotograaf dacht dat hij de kans van zijn leven had om een wilde das op de gevoelige plaat vast te leggen. Toen hij merkte dat het dier niet meer weg kon, ontdekte hij dat de das vastzat aan een stalen kabel en verwittigde het Natuurhulpcentrum. Aangezien de das zich midden in een bos bevond, spraken twee medewerkers met de melder af om samen ter plaatse te gaan.

Ze plaatsten de auto aan het kanaal Briegden-Neerharen en moesten de laatste meters te voet afleggen. Door een zee van netels bereikten ze een beek die ze moesten oversteken via een buis die erover liep. Al snel bereikten ze de gestropte das. Die werd met een vangstok in bedwang gehouden zodat de stalen strop kon worden losgeknipt. Het dier hing waarschijnlijk al enkele dagen vast en heeft verschrikkelijk geleden. De kabel had een diepe wonde in de onderbuik veroorzaakt. Bovendien hadden vliegen al eitjes gelegd en de wonde wemelde van de maaien.

De bevrijde das werd in een schepnet terug langs het moeilijke parcours naar de wagen gebracht. Eenmaal in Opglabbeek werd de patiënt verdoofd en werden de verwondingen onderzocht. De maden werden zoveel mogelijk verwijderd en de wonde zelf werd uitvoerig ontsmet. Ook kreeg de das antibiotica toegediend.

De toestand van het dier is momenteel gestabiliseerd, maar alles zal afhangen van het verdere revalidatieproces. Aangezien dassen onvoorwaardelijk beschermd zijn én stroppen sowieso verboden zijn in Vlaanderen zal het Agentschap voor Natuur & Bos worden verwittigd om de zaak verder uit te pluizen.

Album 'Das in strop neerharen'

Deel op Facebook