Home > E-shop

titel icoon E-shop

Marteroverlast: hoe, wat en waarom?

Inleiding

Een dier dat de laatste jaren meer en meer zijn intrek neemt op zolders is de steenmarter. In tegenstelling tot de jaren '90, toen we enkel in Zuid-Limburg steenmarters konden aantreffen, heeft dit diertje ondertussen heel Vlaanderen veroverd.

 

Een volwassen marter heeft de grootte van een kat, maar staat lager op de poten. De kleur is donkerbruin met een witte keelvlek. Marters zijn geduchte roofdieren die vooral jagen op muizen en ratten en daarom juist heel nuttig zijn.

 

Ze gebruiken stapels hout, stenen, holle bomen of oude stallen en schuren als onderkomen. Steenmarters leven al sinds mensenheugnis in de omgeving van mensen, maar vroeger waren er genoeg plekken waar de marter zich kon ophouden zonder voor overlast te zorgen. Hooizolders, achterbouwtjes, schuren of garages worden steeds vaker omgebouwd tot leefruimtes waardoor de marters meer en meer hun intrek gaan nemen in bewoonde gedeeltes.

 

 

Overlast op zolder

Een marter kan erg goed klimmen en kan via vensterbanken, een regenpijp of overhangende tak op je dak geraken. Daar hebben ze maar een kleine opening (ter grootte van een WC-rolletje) nodig om op je zolder te geraken. Marters zijn schemer- en nachtactief en net wanneer wij willen slapen beginnen zij aan hun activiteiten. Gestommel op zolder of op een vals plafond zorgt voor slapeloze nachten. Een marter doet zijn behoefte steeds op dezelfde plaats, deze zogenaamde latrines kunnen voor onaangename geuren zorgen.

 

Het is ook mogelijk dat een marter beslist om een gezin groot te brengen op je zolder. De hinder wordt dan nog erger en naast lawaaioverlast is geuroverlast erg aanwezig. De marter sleept immers prooien mee op je zolder om er de jongen mee te voeden. In de periode maart-april worden er 2 tot 3 jongen geboren. Na 9 weken kunnen de kleine marters al rondlopen en op 12 weken rennen en springen ze in het rond waardoor de geluidsoverlast stijgt.

 

De beelden hieronder tonen hoe behendig een steenmarter kan zijn...
Beelden: www.looplan.nl

 

 

 

Schade aan wagens

Steenmarters kunnen soms schade toebrengen onder de motorkap van onze auto's. Men is er nog steeds niet uit waarom marters worden aangetrokken tot onze motorcompartimenten. Mogelijk trekt de warmte van onze motor de dieren aan in de winter, of zien ze het als een veilig en knus plekje.

Wanneer een marter het erg naar zijn zin heeft onder de motorkap, wil hij die plek markeren met zijn geur. Dat doet hij door te krabben en te wrijven tegen de isolatie en soms zelfs door te knagen aan kabels. Mogelijk heeft de geur van visolie in sommige kabels er iets mee te maken.

Wagens die veilig in een garage kunnen staan, hebben natuurlijk geen schade. Maar auto's die buiten 'overnachten' kan je beschermen door het gebruik van onze anti-marterproducten.

 

 

 

 

Prijs op aanvraag