Home > Wilde dieren > Binnengekomen patiënten

Binnengekomen patiënten

Het Natuurhulpcentrum vangt het hele jaar door zieke, gewonde en hulpbehoevende wilde dieren op. De druk op ons centrum wordt steeds groter en vaak komen we handen tekort. Met meer dan 7000 opgevangen dieren per jaar is het Natuurhulpcentrum het grootste opvangcentrum voor wilde dieren in de Benelux.

Jaarlijks moeten we een driedubbel tandje bijsteken en gaan we gebukt onder de enorme druk van het voorjaar. Massa’s jonge dieren krijgen we dan te verwerken en de telefoon staat dan nooit, maar dan ook écht nooit stil.


Dag en nacht, 24 uur op 24, het héle jaar door staat het Natuurhulpcentrum klaar om wilde dieren in nood te helpen. Ons personeel en onze vrijwilligers blijven vaak na hun dienst doorwerken op vrijwillige basis om alles gedaan te krijgen. Een heus titanenwerk als je de lijst van onze patiënten even nader bestudeert.

 

Wilde Europese vogels

Deze bosuil hing vast in de prikkeldraad...

 

Per jaar vangt ons centrum honderden tot duizenden wilde, inheemse vogels op.
Omwille van diverse redenen raken ze in problemen en met onze hulp kunnen we velen na een herstelperiode weer vrijlaten in de natuur. Zo zijn er natuurlijk de jonge vogels in het voorjaar, botulismeslachtoffers in de zomer, vergiftigde of geschoten roofvogels in het jachtseizoen en de vele verkeersslachtoffers het hele jaar rond. Het aantal in beslag genomen kleine zangvogels blijft gestaag dalen. Dat heeft te maken met de controles van de afdeling Bos en Groen en de Dienst Natuur die blijven voortduren waardoor de pakkans steeds groter is voor de vogelvangers. Geregeld moeten we ook vogels uit grote fabriekshallen vangen. Meestal gaat het hier om roofvogels zoals de sperwer die in de ‘blindheid’ van hun jacht per ongeluk zo’n hal binnenvliegen.

 

 

Tropische en tamme vogels

Een inbeslaggenomen geelvleugelara...

 

Naast de inheemse vogels vangen we ook geregeld exotische en tamme vogels op.
De gewone kanarie is voor veel mensen blijkbaar helemaal uit de mode. In plaats daarvan kopen mensen steeds vaker bont gekleurde kaketoes, papegaaien, struisvogels en andere exotische vogels om ze vervolgens te veroordelen tot (eenzame) levenslange opsluiting. Een trend die wij zéker niet toejuichen! De grootste en mooiste volière die er bestaat is nu eenmaal de vrije natuur, en die is nog gratis ook.

 

 

Inheemse wilde zoogdieren

Een ziek jong vosje wordt gevoederd...

 

Dan over naar de wilde, inheemse zoogdieren. Het hele jaar door verzorgt het Natuurhulpcentrum een massa wilde zoogdieren. Ook hiervoor zijn er altijd diverse redenen.
In de winter heb je bijvoorbeeld de vele verzwakte egels die hun winterslaap op onze egelzolder doorbrengen. In het voorjaar zitten onze couveuses vervolgens barstensvol jonge eekhoorntjes, steenmartertjes, konijntjes, egeltjes, en ga zo maar even verder. Geregeld moeten we ook ’s nachts uitrukken voor verkeersongevallen met reeën. Helaas is de overlevingskans voor deze dieren vaak erg klein omwille van de hoge snelheid van het verkeer en de enorme stressgevoeligheid van deze dieren, die soms letterlijk dood kunnen gaan van angst. Ieder jaar opnieuw krijgen we ook weer een tiental jonge vosjes binnen. De mama en papa van deze weesjes zijn vaak doodgeschoten/vergiftigd door jagers of omgekomen in het verkeer. De steenmarter doet het ook erg goed. Zó goed zelfs dat ze voor overlast beginnen zorgen. Veel mensen hebben deze diertjes op hun zolder zitten en hebben last van hun lawaai. Gelukkig bieden we een eenvoudige, diervriendelijke oplossing aan. (zie problemen met wilde dieren)

 

 

Uitheemse zoogdieren en dieren die als huisdier gehouden werden

Deze 3 berberapen werden afgestaan en in beslag genomen. Met veel geduld konden we ze samenvoegen, zodat ze nu leuk gezinnetje vormen...

 

Ook opvallend is het groeiend aantal exotische wilde dieren dat ons centrum te verwerken krijgt. U kunt zich Simba, onze leeuw, wellicht nog helder voor de geest halen? Vooral de grote diversiteit van de dieren springt in het oog. Je kunt het echt zo gek niet bedenken of iemand heeft het thuis wel als huisdier zitten. En zolang deze interesse blijft bestaan, zullen malafide dierenwinkels inspelen op deze vraag.
Veel van deze dieren worden door de politie in beslag genomen maar vaak worden ze door hun radeloze eigenaar gewoon afgestaan.


Het Natuurhulpcentrum heeft speciaal voor deze - vaak gevaarlijke - exotische wilde dieren een aparte vleugel met zwaar beveiligde kooien en een quarantaineafdeling. Die laatste heeft zelfs een onderdruksysteem zodat er geen ziektes of virussen kunnen ontsnappen.
Berberapen, chimpansees, leeuwen, wallaby’s, cavia’s, damherten, Java-apen, wasberen, prairiehondjes, witoorpenseelaapjes, voeskoesoe’s, fretten, chinchilla’s, enz... Allemaal dieren waar we een geschikte, zo diervriendelijk mogelijke oplossing voor moeten vinden, wat niet altijd even eenvoudig is.

 

 

Inheemse reptielen en amfibieën

De zeldzame gladde slang komt in Limburg nog op enkele plaatsen voor...

 

Amfibieën zijn dieren die we niet zo vaak moeten opvangen. Meestal gaat het hier om kikkers of salamanders die op een verkeerde plaats zijn terechtgekomen. Zo moesten we eens meer dan 200 Alpenwatersalamanders gaan wegvangen uit een oud zwembad. Sommige inheemse slangen zoals de gladde slang zorgen wel eens voor paniek bij omwonenden. Veel mensen zijn blijkbaar vergeten dat er ook in onze natuur slangen voorkomen.

 

Uitheemse reptielen en amfibieën

Tijgerpythons, zoals dit 3.5m lang exemplaar, worden soms als huisdier gehouden, en moeten weg wanneer ze te groot worden...Verder zijn er nog de uitheemse reptielen en amfibieën. Het aantal oproepen voor slangen, varanen, leguanen, spinnen en schorpioenen blijft stijgen. Er is in het héle land geen enkele dienst die zich hiermee bezig houdt. Daarom komen de hulpdiensten hiervoor steeds vaker bij ons terecht. Zo vingen we bijvoorbeeld al een Sahara schorpioen op. Dit kleine beestje bleek maar liefst de giftigste schorpioen ter wereld te zijn.
Slangen zijn ook erg gevaarlijk. Niet alleen omdat ze giftig kunnen zijn, want dat is zéér zelden het geval, maar vooral omdat ze een grote paniekreactie uitlokken bij mensen. En die is vaak gevaarlijker dan de slang zelf. Boa constrictors, rattenslangen, korenslangen, pythons, zwarte koningsslangen, een kleine greep uit de vele exotische slangen die we jaarlijks opvangen.

Nog zo’n probleem zijn de typische waterschildpadden. Zij worden door onwetende mensen als klein schildpadje gekocht, maar kunnen na verloop van tijd grote afmetingen aannemen. Dan zijn ze plots niet meer zo leuk en willen de mensen er van af. En daar zijn die schildpadden natuurlijk de dupe van.

 

 

Slot

Het vrijlaten van weken van verzorging vormt de kers op de taart...

 

U ziet het al. We hebben onze handen vol. Gelukkig mogen we rekenen op de steun van duizenden mensen. In het bijzonder onze leden, maar ook vrijwilligers, sympathisanten, donateurs en overheidsdiensten.
Zij zorgen ervoor dat het Natuurhulpcentrum de wilde dieren kan blijven helpen, dag na dag, jaar na jaar.