Home > Nieuws

Jonge reeën...

03.06.2013

De laatste weken kregen we erg veel jonge reeën over de vloer in het Natuurhulpcentrum.

Sommige reeën werden terecht binnengebracht, anderen hadden helemaal geen hulp nodig.

 

Jonge reeën hebben al een warme vacht en open oogjes wanneer ze geboren worden, en krijgen maar 1-2 keer per dag melk van de moeder. Slim gezien, want hoe minder de moeder bij het jong is, hoe kleiner de kans dat eventuele roofdieren het jong gaan opmerken. Het jonge ree blijft gewoon stilliggen, en wanneer mensen dan op een jong ree stoten tijdens bijvoorbeeld een wandeling, ontstaat soms de indruk dat het hulp nodig heeft. Hulp is echter niet nodig, afblijven is de boodschap!!

 

Soms is echter wel hulp nodig. Zo kregen we een jong ree waarvan de moeder slachtoffer werd van het drukke verkeer. Het jong begon van de honger rond te lopen en te bleiten, en werd gelukkig opgemerkt. Onze medewerkers haalden het dier op.

 

Een ander ree werd door een loslopende hond ontdekt en helemaal afgelikt. Spijtig genoeg werd dit jong niet meer door de moeder geaccepteerd.
Ook kregen we al een jong ree binnen dat tijdens maaiwerkzaamheden zwaar gekwetst raakte, iets dat elk jaar terugkomt. Twee pootjes werden bijna volledig doorgesneden. Dit dier moest geëuthanaseerd worden.

 

Verder werden nog een aantal verzwakte jonge reeën binnengebracht. De meesten doen het ondertussen terug goed, twee ervan bleken cataract te hebben en konden we niet meer helpen.

 

In totaal verblijven er bij onze zorgmoeder Brendy op dit moment 6 jonge reeën. Sommigen drinken al goed, anderen nog niet en krijgen elk uur kleine hoeveelheden melk om terug op krachten te komen.

 

 

Deel op Facebook