Home > Nieuws

Eerste jong dier van het jaar...

18.01.2016

Sinds gisteren verblijft er een jong haasje in het Natuurhulpcentrum. Het is het eerste jonge dier dat we dit jaar binnenkrijgen.

Mensen uit Geel hadden het jonge dier gevonden in hun tuin toen hun kat ermee aan het spelen was. Omdat ze dachten dat het diertje gekwetst was, brachten ze het naar het Natuurhulpcentrum.

 

Hazen worden al heel vroeg in het jaar geboren en zijn erop voorzien om in de koude en sneeuw te overleven. Zo worden ze, in tegenstelling tot konijnen, in een leger geboren. Dat is een kuiltje op de grond. Een haas wordt geboren met een warme vacht en met volledig ontwikkelde oogjes. Ze zijn bovendien al onmiddellijk mobiel. Dit zijn allemaal aanpassingen van de natuur om ervoor te zorgen dat jonge haasjes niet onderkoelen, gevaar zien aankomen en kunnen weglopen.

 

Moederhaas komt enkele malen per dag haar jong zogen, maar voor de rest zit het jonge haasje gecamoufleerd op de grond. Wie een haasje aantreft, blijft er dan ook best vanaf. Moederhaas is in de buurt. Zeker nooit een jong dier aanraken, want dan kan de moeder haar jong uit schrik voor de mensengeur verstoten.

 

Haasjes die gekwetst zijn of gebeten werden door een hond of kat mogen natuurlijk wel worden binnengebracht.

Deel op Facebook