Home > Nieuws

Geocachers vinden bosuil in klem...

22.03.2016

Zaterdagnamiddag kregen we een oproep van een gezin dat in Zuid-Limburg aan het geocachen was. Zij vonden naast het doosje waar ze naar op zoek waren echter ook een uil in een klem.

Omdat de locatie van de klem moeilijk te vinden was, spraken we in een nabijgelegen taverne af met de geocachers. Twee medewerkers haastten zich met spoed naar Zuid-Limburg in de hoop de uil nog te kunnen redden. Bij aankomst bleek het om een bosuil te gaan die met zijn poot vastzat in een klem. De klem hing met een ketting aan een boom. De vogel werd snel bevrijd maar zijn poot zag er niet te best uit. De krachtige klem had de poot van de uil volledig verbrijzeld.

 

Er werd op de locatie ook nog een tweede klem gevonden. In de buurt van beide klemmen lag vleesafval (van duiven) om predatoren te lokken. Waarschijnlijk werden de klemmen door jagers geplaatst om marters of vossen op te ruimen. Een klem is echter een 'niet selectief' vangtuig. Dat wil zeggen dat klemmen dichtklappen bij eender welk dier erin trapt, dus ook bij honden, katten, kinderen en .... uilen.

 

Een natuurinspecteur van het Agentschap Natuur en Bos kwam ter plaatse en deed de nodige vaststellingen. Het gebruik van klemmen is in Vlaanderen ten strengste verboden. Toch gebeurt het nog al te vaak... De bosuil moest helaas geëuthanaseerd worden. Zijn poot was volledig vernield.

 

 

Deel op Facebook