Home > Nieuws

Bezoek uit Siberië...

27.12.2016

Vanmiddag bracht de Nederlandse Dierenbescherming een gekwetste gans bij ons binnen. Het bleek om een toendrarietgans te gaan.

De vogel was blijkbaar terecht gekomen tussen twee containers er geraakte nog moeilijk uit de smalle ruimte. Hierdoor zou de vogel enige tijd hebben vastgezeten en zich hebben gekwetst aan een vleugel en poot. De rietgans werd uitvoerig onderzocht en een röntgenonderzoek bracht gelukkig geen breuken aan het licht.

 

De wondes aan vleugel en poot werden verzorgd, er werd antibiotica en pijnstilling toegediend en de vogel wordt momenteel ter observatie op onze intensieve zorgen gehouden. Hopelijk kunnen we deze mooie gans binnenkort terug vrijlaten.

 

Toendrarietganzen zijn typische wintergasten die broeden in het hoge noorden (Siberische toendra) en in onze streken komen overwinteren. Vooral de afwisseling van grindplassen, weides en maïsakkers langs de maas hebben een grote aantrekkingskracht op de soort. Toch worden ze bij ons maar in beperkte aantallen gezien en blijft het een zeldzamere ganzensoort in Limburg.

 

 

Deel op Facebook