Home > Nieuws

Een Italiaanse familie op bezoek ...

24.05.2017

In de vroege uurtjes van een zomerse dinsdagochtend waren enkele vrijwilligers en medewerkers al vroeg uit de veren om onze nieuwe buitenlandse gasten te verwelkomen ...

Na een tocht van 20 uur kwam de bestelwagen om 8 uur 's morgens aan bij het Natuurhulpcentrum. De passagiers? ... Een groep van 22 Java-apen, een van de grootste apengroepen ooit die we in één keer hebben opgevangen. Samen met onze Franse collega's van Réhabilitation GRAAL zijn we erin geslaagd deze groep vanuit een Italiaans laboratorium naar Opglabbeek te halen.

 

Contacten met GRAAL over deze groep gaan terug tot de zomer van 2016. Het duurt soms lang vooraleer de papieren zijn geregeld en al de stappen zijn doorlopen om zulk transport af te ronden. Bij dit soort zaken is het ook vaak zo dat het labo in kwestie niet geneigd is om veel mee te werken en details vrij te geven om een herlocatie van de dieren mogelijk te maken. Maar dankzij onze collega's van GRAAL verliep het mailverkeer vlot en kunnen de Java-apen nu langzaamaan wennen aan hun nieuwe verblijf in het Natuurhulpcentrum.

 

Net zoals vele apensoorten zijn Java-apen van nature sociale dieren met een sterke interne, sociale structuur. Aan het hoofd staat een dominant mannetje, hij zwaait de plak. Oorspronkelijk komen Java-apen voor op de eilanden van zuid-oost Azië waar ze veel tijd langs en in het water spenderen (vandaar hun Engelse benaming: 'crab-eating macaque'). Het voordeel van een grote groep zoals deze is dat de dieren gezelschap hebben en dat ze familiebanden kunnen smeden en onderhouden. In het begin van hun verblijf hier in het Natuurhulpcentrum moeten we dit echter even in de gaten houden. De tijdelijke stress van een nieuwe omgeving kan immers verschuivingen geven in de sociale structuur.

Deel op Facebook