Home > Nieuws

Eerste jonge gierzwaluw...

19.06.2017

Sinds vanmiddag bekommeren onze dierenverzorgers zich om de eerste jonge gierzwaluw van het seizoen. Maar dit is nog maar het begin...

We verwachten komende dagen immers een toestroom aan jonge gierzwaluwen. Deze soort broedt vaak onder dakpannen en dat is een heel slechte combinatie met de tropische temperaturen die Vlaanderen momenteel teisteren. De gierzwaluwnesten worden echte bakovens en de jonge zwaluwen kunnen niet anders dan 'overboord' springen.

 

Mensen die weten dat er gierzwaluwen broeden in hun dak, raden we dan ook aan om geregeld een kijkje te nemen onder de nesten. Wanneer u een jonge gierzwaluw aantreft zit er vaak niets anders op dan het jong naar het dichtsbijzijnde opvangcentrum te brengen.

 

Terugplaatsen is vaak geen optie omdat de nesten goed verstopt zitten in het dak en het er bovendien toch te warm is. De jongen op de grond laten is al helemaal een slecht idee omdat gierzwaluwen (zelfs de volwassenen) hulpeloos zijn op de grond. Het zijn geboren luchtacrobaten en hun lichaam is niet ontwikkeld om vanop de grond op te stijgen . Ze vliegen dan ook hun hele leven (zelfs eten, drinken, slapen en paren doen ze al vliegend) en gebruiken hun poten enkel om in hun nest te klimmen...

 

 

Deel op Facebook