Home > Nieuws

Vogels met een ring ...

21.11.2018

Sinds jaar en dag worden verzwakte of gewonde wilde dieren geholpen door ons team van medewerkers en vrijwilligers. Twee derde van deze dieren zijn vogels. En die laten we niet zomaar vrij ...

In de voorbije maanden heb je op onze website verhalen kunnen lezen over 'gezendere vogels', Brunhilde de bruine kiekendief bijvoorbeeld, momenteel op vakantie in Mali. Zo'n zender is echter duur materiaal.

 

Een goedkopere manier om vogels op te volgen is via ringen. We mogen dit echter niet zelf doen. Enkel gecertificeerde ringers mogen zulke wetenschappelijke ringen om de poot van een wilde vogel bevestigen. Deze ringers werken in opdracht van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

 

Als zulke vogels dan terug gevangen worden door andere gecertificeerde ringers uit binnen- of buitenland, dan kunnen ze een inschatting maken hoe oud de vogels zijn en welke vliegroute ze hebben afgelegd.

 

Via een van onze vaste ringers hebben we nu een overzicht gekregen van vogels die in de loop der jaren in het Natuurhulpcentrum zijn geringd en elders zijn teruggevonden: levend maar helaas soms ook overleden.

 

Een overzicht van de 'speciallekes':

 

- de verste: Sperwer, geringd in het Natuurhulpcentrum op 21/03/1990 en dood teruggevonden in Undersvik, Zweden op 04/06/1990 (dat is 1350km verder!)

 

- de oudste: 2 Kokmeeuwen, geringd in het Natuurhulpcentrum op september 1992 en op 13/08/2011 werd hun ring door oplettende vogelspotters afgelezen in Weert, Nederland (ruim 18 jaar en 11 maanden later!)

 

- de bijzonderste: Roerdomp, deze vogel werd door Duitse ringers geringd in Braunschweig op 22/12/1988 en werd uitgeput door de koude door het Natuurhulpcentrum gevonden in Molenbeersel op 13/02/1991 (na 2 weken kon de Roerdomp terug worden vrijgelaten)

Deel op Facebook