Home > Nieuws

Uilenalert...

10.01.2019

Deze week moesten onze medewerkers op verschillende plaatsen uilen en kauwen bevrijden die vastzaten in een schoorsteen. Alle vogels konden ter plaatse worden vrijgelaten.

Het is een jaarlijks wederkerend probleem: bosuilen die wanhopig op zoek gaan naar broedgelegenheid en daarbij terecht komen in een schoorsteen. Deze uilensoort is momenteel al druk bezig met het verdedigen van het territorium, zoeken naar geschikte nestplaatsen en het verleiden van een partner.

 

Normaalgezien broeden bosuilen in holle bomen, maar bij een nijpend gebrek hieraan, zoeken ze soms hun toevlucht tot schoorstenen. Ze springen in de donkere pijp en komen in het beste geval beneden in de kachel uit. Dan is het een koud kunstje om de uil te bevrijden. Het wordt veel moeilijker als de uil halverwege je schoorsteen vastzit.

 

Het Natuurhulpcentrum beschikt over gediplomeerde klimmers die op een veilige manier vogels uit een schouw kunnen bevrijden. Omdat dit kosten met zich meebrengt (opleiding, verzekering, gekeurd materiaal) wordt er wel een deelname in de kosten verwacht van de eigenaars. Temeer omdat je dergelijke problemen simpel kan voorkomen met een roostertje op je schouw.

 

Doe dit liefst nu al, want over enkele weken begint het 'kauwenseizoen'. Kauwen zijn net als bosuilen holenbroeders, maar zij gaan uw schoorsteen vullen met nesten waardoor de schouw helemaal verstopt. Reden temeer om vandaag nog werk te maken van een rooster op je schoorsteen!

Album 'Bosuil 2019'

Deel op Facebook