Home > Nieuws

Reiger verstrikt in kabel...

09.06.2010

Deze week moesten we naar Zonhoven om een reiger te redden die verstrikt was geraakt. Het dier zat vast aan een kabel die over een visvijver was gespannen.

Een sportieve dierenvriend die meedeed aan een georganiseerde wandeling doorheen het natuurgebied 'Wijvenheide' te Zonhoven meldde ons een reiger die vasthing aan een draad over een visvijver. De man belde ons met zijn gsm maar kon niet juist vertellen waar hij zich bevond. We spraken samen met hem af aan het beginpunt van de wandeling en gingen samen ter plaatse met behulp van een stafkaart.

De vijver was leeg en we moesten dus over de modderige bodem tot bij de reiger geraken. Gelukkig hadden we een waadpak meegebracht en een medewerker ploeterde door de modder tot bij de jonge reiger. Die zat stevig verstrikt en de touwen moesten doorgesneden worden. Terug in Opglabbeek werden de resten touw verwijderd en de wonde verzorgd. Gelukkig bleek de vleugel niet gebroken en kon de reiger onmiddellijk verhuizen naar een aangepaste kooi.

Het gebied 'Wijvenheide' is bekend om de vele vijvers waarvan een aantal nog steeds in gebruik zijn door viskwekers. Die spannen touwen over het water om te voorkomen dat viseters als aalscholvers en reigers kunnen landen. Die kabels zorgen jaarlijks voor heel wat slachtoffers en wie het gebied doorkruist ziet her en der vogelkadavers in de kabels hangen. Taferelen die in een natuurgebied blijkbaar toch gedoogd worden...

Album 'Reiger Wijvenheide'

Deel op Facebook