Home > Nieuws

Damhert gered van verstikkingsdood...

26.08.2010

Vanmorgen werd het Natuurhulpcentrum opgeroepen door enkele ongeruste buurtbewoners uit Mopertingen. Zij hadden een ree gevonden dat met een draad rond de nek vastzat.

Volgens de melders zou er een moederree vastzitten in een strop en bleef haar jong ongerust rond zijn moeder huppelen. Toen onze medewerkers aankwamen bleek het echter om damherten te gaan. De dieren zouden al enige tijd vrij rondlopen in de omgeving en zich prima kunnen behelpen in de vrije natuur. De damhertgeit was nu echter verstrikt geraakt in een stuk draad dat rond haar hals was komen vastzitten.

Bij elke poging om los te komen trok het stuk draad steeds strakker rond haar nek. Het dier dreigde nu gewurgd te worden en onze medewerkers schoten snel in actie. Toen ze de moeder naderden ging het jong op de vlucht en ook de moeder stond op en probeerde te vluchten. Blijkbaar zat het uiteinde van de ijzerdraad nergens aan vast en kon het verzwakte dier nog wegstrompelen.

Gewapend met schepnetten slaagden onze mensen er toch in het dier te vangen. Om het spartelende damhert onder controle te houden werden de poten met verband vastgebonden. Vervolgens werd de strop losgeknipt zodat het damhert terug kon ademen. Aangezien het dier er erg aan toe was werd ze meegenomen naar Opglabbeek. Momenteel verblijft het dier in een van onze rennen en krijgt het de nodige medicatie. Het is nu afwachten hoe snel het dier herstelt van de opgelopen verwondingen.

Album 'Damhert in strop'

Deel op Facebook