Home > Nieuws

Roofvogels in fabriekshallen...

17.08.2011

Gisteren moesten onze medewerkers tweemaal uitrukken voor roofvogels die vastzaten in een fabriekshal.

De eerste oproep kwam 's morgens binnen uit Dessel. Daar zat een sperwer vast in een grote fabriekshal. De roofvogel vloog paniekerig over de hoofden van het personeel om vervolgens in volle vaart richting een lichtkoepel te vliegen. Aangezien de lichtkoepels niet geopend konden worden en roofvogels maar zelden via een deur of poort weg kunnen, zat er niets anders op dan het dier te vangen.

 

Met lange telescopische stokken met daartussen een mistnet slaagden drie medewerkers erin de sperwer te vangen. Aangezien de vogel niet gekwetst was werd hij ter plaatse terug vrijgelaten.

 

De interventieploeg was nog maar net terug of we kregen een telefoontje van de elektriciteitscentrale in Langerlo-Genk. Daar werd in de grote gipsopslagplaats een vers gepluimde tamme duif gevonden. Aangezien er op de site in Genk slechtvalken broeden was de kans groot dat een slechtvalk tijdens de jacht een duif was gevolgd tot in de gipshal. Omdat het op dat moment nog niet 100% zeker was dat er een slechtvalk in de hal zat, werd afgesproken dat enkele personeelsleden van de centrale de gipshal zouden doorzoeken.

 

Een half uurtje later kregen we de bevestiging dat er inderdaad een slechtvalk vastzat en konden opnieuw drie medewerkers aan de slag. Na een half uurtje vangen lukte het om de slechtvalk te strikken. Ook deze vogel was niet gewond en werd vrijgelaten op het fabrieksterrein. Het bleek om een jonge slechtvalk te gaan die ter plaatse in de nestkast geboren was.

Deel op Facebook