Home > Nieuws

Geitenmelker opgevangen...

20.07.2012

Vanmiddag werd er een nachtzwaluw binnengebracht. De vogel werd langs de weg gevonden met een gebroken poot en was erg verzwakt.

Nachtzwaluwen werden vroeger in de volksmond ook wel geitenmelkers genoemd. Omdat deze vogels een erg grote bek hebben om 's nachts insecten te vangen, dacht men dat ze aan de uiers van geiten melk kwamen drinken. In werkelijkheid voeden nachtzwaluwen zich met nachtvlinders en andere grote insecten.

 

Nachtzwaluwen zijn erg afhankelijk van droge zandgronden en maken een nest op de grond. In Limburg broeden ze in grote heidegebieden zoals het Nationaal Park Hoge Kempen, het Pijnven, de Oudsberg en de militaire domeinen. Gezien de extreem natte zomer hebben de nachtzwaluwen het extra moeilijk om aan voedsel te geraken. Grote insecten vliegen immers niet op koude, regenachtige nachten.

 

De vogel die werd binnengebracht bleek een jong te zijn. Jonge vogels zijn sowieso erg kwetsbaar gedurende de eerste maanden en de natte zomer heeft dit exemplaar dan ook helemaal uitgeput. De vogel verblijft momenteel ter observatie op onze spoedafdeling.

Deel op Facebook