Home > Nieuws

Oehoe vast in draad...

21.08.2012

Vanmorgen vroeg kregen we een telefoontje van ongeruste mensen uit Hamont.

Mensen zagen een uil vasthangen aan de omheining van hun geitenhok. De uil kon geen kant uit, en probeerde zich uit alle macht los te trekken. Snel trokken we naar Hamont om de vogel uit zijn benarde situatie te bevrijden.

Daar aangekomen zagen we door de grootte van het dier al van ver dat het ging om een oehoe! Toen we wat dichter kwamen, bleek het dier allerhande riempjes en kabels rond zijn poten te hebben, waardoor we dus weeral eens te maken hadden met een bij domme mensen ontsnapte uil!

 

Voorzichtig maakten we de kabels los, en reden we terug naar het Natuurhulpcentrum. Daar knipten we de riempjes door, zodat de vogel eindelijk terug wat bewegingsvrijheid had.

 

We vinden het een echte schande dat uilen op dergelijke manier worden gehouden. Elke keer de vogels opvliegen, worden ze teruggetrokken door hun riempjes, met alle gevolgen vandien. Bovendien wordt hun zo elke bewegingsvrijheid ontnomen. Sommige "valkeniers" gaan wel vliegen met hun vogels, maar dit gebeurt overdag - al totaal onnatuurlijk voor typische nachtdieren - én een dag is langer dan alleen maar het halfuurtje vliegen. Om nog maar te zwijgen van de talloze vogels die tijdens dat halfuurtje vliegen dan nog eens ontsnappen en geen kans op overleven hebben in de natuur...

 

Momenteel verblijft de oehoe nog bij ons. Daagt de eigenaar niet op, dan zoeken we een geschikte dierentuin waar het dier in een grote kooi, zonder riempjes of andere rommel, kan verblijven. Vrijlaten is helaas niet meer mogelijk...

 

 

Album 'Oehoe 21 augustus 2012'

Deze ontsnapte oehoe hing met zijn riempjes vast aan een omheining...

Deel op Facebook