Home > Nieuws

Ontsnapte buizerd in boom...

04.04.2013

Deze week moesten we een ontsnapte buizerd bevrijden die met zijn riempjes verstrikt raakte in de top van een boom...

Het telefoontje kwam uit Oevel-Westerlo waar een man opmerkte dat in een hoge boom in de tuin een roofvogel ter plekke zat te fladderen. Toen hij zijn verrekijker nam om de vogel wat beter te bekijken merkte hij enkele riempjes op, waarna hij contact met ons opnam.

 

Gewapend met ons boomklimmateriaal trokken we naar daar. De vogel, een buizerd, zat helemaal in de boomtop, kon geen kant meer uit en flapperde continu met zijn vleugels in een wanhopige poging toch te onsnappen.

 

Omdat de takken erg dun werden naarmate we hoger in de boom klommen, konden we maar tot op enkele meters van de buizerd raken. Daarom zaagden we de dikke tak waaraan de vogel vastzat voor een gedeelte door. Nog niet helemaal, omdat we wilden voorkomen dat de tak op het dak van het huis terecht zou komen.

 

Met een katapult schoten we vervolgens een touw over diezelfde tak, en door beneden in de juiste richting aan dit touw te trekken met een takel én met de hulp van de buurtbewoners, konden we de tak laten breken en in de juiste richting doen vallen.


Gelukkig was alles in orde met de buizerd, en konden we hem bevrijden van zijn vervelende riempjes.

Deze buizerd houden we twee weken. Daagt de eigenaar niet op, dan zoeken we zelf naar een goede (betere) nieuwe thuis.

 

We hebben al zo vaak proberen duidelijk te maken dat het houden van roofvogels aan riempjes pure dierenmishandeling is. Niet alleen worden de poten uitgerokken elke keer ze willen opvliegen, maar bij ontsnappingen raken de vogels in de eerste boom waarin ze landen helemaal verstrikt. Wekelijks contacteren mensen ons omdat hun roofvogel is ontsnapt, en op dit eigenste moment zijn medewerkers net terug van een gelijkaardige oproep uit Dilsen-Stokkem. Dit keer had een hybride valk minder geluk, want het dier bleek al gestorven en hing dood in de boom...

 

 

Buizerd verstrikt in boom... from Natuurhulpcentrum Opglabbeek on Vimeo.

Album 'Buizerd in boom'

Deel op Facebook