Home > Nieuws

Everzwijnmoeder met 9 jongen aangereden!

14.04.2013

Een everzwijnmoeder met 9 jongen werd zaterdagavond aangereden in Genk.

De dieren probeerden de drukke Europalaan ter hoogte van de Karting in Genk over te steken, maar halverwege werd de moeder aangereden. De 9 jongen raakten hierdoor in paniek, begonnen heen en weer te lopen, en werden op hun beurt ook allemaal door passerende auto's geraakt.

Toen we via de politiediensen de oproep doorkregen, repten onze medewerkers zich naar Genk, maar spijtig genoeg kwam alle hulp te laat en stierven alle everzwijnen ter plekke.

 

Negen jonge everzwijnen lijkt erg veel, maar zulke grote nesten zijn eigenlijk normaal. Veel jonge dieren sterven van de honger tijdens de winter, en deze sterfte bepaalt voor een heel groot deel de grootte van de everzwijnenpopulatie.

 

De everzwijnenpopulatie wordt tegenwoordig volgens ons zwaar overschat wordt door de tellingen van jagers. Zo werd recent tijdens een mega-klopjacht in Postel maar 1 everzwijn geschoten door niet minder dan 200 jagers en drijvers in een gebied waar het volgens de jagers toch zou wemelen van de zwijnen. En afgelopen weekend leverde twee klopjachten in Maaseik -waar ook weer volgens de jagers ruim honderd everzwijnen zouden zitten- slechts drie geschoten dieren op.

 

Toch vrezen we dat net door die klopjachten op everzwijnen dit soort ongevallen steeds vaker zullen voorkomen. Tijdens een klopjacht is het de bedoeling de dieren op te jagen, en die opgejaagde dieren kunnen in een paniekreactie de straat oplopen. Ook na de jachtpartij blijft het risico groot. Zwijnen en reeën zijn op de vlucht geslagen en gaan 's nachts voorzichtig terugkomen en hierbij mogelijk weer eens straten kruisen.  In het Natuurhulpcentrum hebben we al vaker gemerkt dat na een jachtpartij reeën worden aangereden op straten die grenzen aan het jachtgebied.

 

Zowel voor het welzijn van de dieren als voor het welzijn van wandelaars en omwonenden hopen we dan ook dat er geen toestemmingen meer gegeven worden voor dergelijke klopjachten die uiteindelijk toch totaal geen nut hebben, en enkel zorgen voor een hoop verstoring van alle wilde dieren en voor veel miserie bij mens en dier.

 

Limburg is een prachtige groene provincie, en we willen niet dat die groene ruimte op zondag gedomineerd wordt door enkele paljassen die heel de boel gaan opjagen om toch maar enkele kogels te kunnen afvuren!

 

 

 

 

Deel op Facebook