Home > Nieuws

Eerste jong ree!

08.05.2013

Gisteren kregen we het eerste jonge ree van dit jaar binnen.

Begin mei begint elk jaar onze drukste "reeperiode". Dagelijks moeten onze medewerkers de baan op om aangereden of in tuinen vastgeraakte reeën op te halen of te vangen, soms tot 5 per dag!

 

Er is een belangrijke reden waarom er net in deze periode zoveel reeën in de problemen raken. Vanaf nu worden namelijk de jonge reeën geboren. Om in alle rust de jongen (meestal zijn het er 2) te kunnen werpen, gaat de moederree het jong van vorig jaar tijdelijk verjagen. Deze 1 jaar oude dieren moeten dan op zoek naar een eigen leefgebied, en tijdens die zoektocht moeten ze vaak wegen oversteken, met alle gevolgen vandien...

 

Gisteren werd dan ook het eerste jong ree van 2013 binnengebracht. Het jong was maar enkele dagen oud, helemaal verzwakt en wat uitgedroogd.

Eén van onze zorgouders ontfermt zich over het kalfje, en we hopen dat het snel gezelschap krijgt van een broertje of zusje.

 

Dit jonge ree had echt hulp nodig, maar we willen er nog eens heel hard op wijzen dat de meeste jonge reeën helemaal géén hulp nodig hebben van mensen. Moederree laat haar jong meestal gewoon rustig liggen, en komt maar enkele keren per dag langs om het jong te zogen. Door zo weinig mogelijk naar het jong toe te gaan, wordt de kans kleiner dat ook roofdieren het jong ontdekken.

Vind je dus tijdens een wandeling een jong ree, laat het dan gewoon liggen en kom er zeker niet aan. Moederree zit zeker en vast in de buurt. Enkel wanneer het jong duidelijk verzwakt is, of als er vliegen rond het jong zwermen, neem je best contact met ons op, maar het dier zéker nooit aanraken!

 

 

Deel op Facebook