Home > Nieuws

Blauwe reiger in draad...

11.05.2013

Enkele dagen geleden moesten we naar Zonhoven. Een blauwe reiger hing vast in een draad.

In Zonhoven liggen in de Wijers, een prachtig natuurgebied, enkele grote vijvers waar vis gekweekt wordt. Om de vis te beschermen tegen aalscholvers en reigers zijn kriskras boven de vijvers dunne draden gespannen. Op die manier is het voor reigers moeilijk om te landen, en kunnen ze niet op de vis jagen.

 

Maar deze draden veroorzaken nog veel meer problemen. De voorbije jaren werden we al tientallen keren opgebeld door dierenvrienden die een in de draden verstrikte vogel opmerkten. Deze week was het weer zover, en moesten we een blauwe reiger gaan bevrijden. Eén van onze medewerkers kon de vogel met behulp van een kajak bereiken, en hem voorzichtig losmaken.

 

In het Natuurhulpcentrum werd de reiger grondig bekeken, maar spijtig genoeg konden we het dier niet meer helpen. In zijn wanhopige pogingen zichzelf te bevrijden, was de vleugel volledig ontwricht, en waren verschillende spieren gescheurd. Spijtig genoeg hebben we hem daarom moeten laten inslapen.

 

We kunnen niet begrijpen dat de eigenaars van de vijvers na al zoveel onnodig dierenleed nog altijd niets hebben ondernomen om de draden weg te halen. We zijn er dan ook zeker van dat we nog verschillende keren naar daar moeten om gelijkaardige slachtoffers te bevrijden...

Deel op Facebook