Home > Wilde dieren > Problemen met wilde dieren > Blauwe reigers en tuinvijvers

Blauwe reigers en tuinvijvers

De blauwe reiger is vaak een minder graag geziene gast langs tuinvijvers... In tegenstelling tot zijn kunststoffen evenbeeld, dat regelmatig als decoratie bij tuinvijvertjes gebruikt wordt, is een levensechte blauwe reiger meestal niet welkom in de nabijheid van vijvers. Bij grote diepe vijvers is de aanwezigheid van een blauwe reiger eerder een zegen dan een plaag omdat de vogel de zieke visjes deskundig wegvangt en zo de vispopulatie gezond houdt. In kleine tuinvijvertjes kan hij evenwel een ravage onder de vaak peperdure visjes aanrichten. Een blauwe reiger is echter een volledig beschermde vogel. Willen we toch onze vissen in de vijver behouden, dan moeten we op zoek gaan naar diervriendelijke oplossingen.

Oplossing

Bij een kleine diepe vijver waar de reiger niet in het water kan staan omdat hij te diep is, helpen enkele gespannen visdraden rond de vijverrand, op een hoogte van ongeveer 25 centimeter. De reiger wordt door deze moeilijk zichtbare draden gehinderd tijdens het lopen. Bij ondiepe vijvers kan men ook kriskras over de vijver heen visdraden spannen om de vogel het lopen en vissen in de vijver te bemoeilijken.

Wie over een tuinvijvertje beschikt dat omgeven is door een hoge omheining of door bomen, kan op een hoogte van twee meter visdraden spannen over het wateroppervlak. De reiger zal met zijn grote vleugels de draden raken als hij komt aanvliegen en zal opgeschrikt worden, voorlopig zal hij niet meer terug komen. Personen die uw tuin komen bezoeken daarentegen kunnen gemakkelijk onder de draden door wandelen.

Het spannen van visdraad zal er voor zorgen dat de reiger na enkele dagen wegblijft. Toch is en blijft een vijvertje met duidelijk zichtbare vissen een aantrekkingspool voor blauwe reigers. De aanwezigheid van véél waterplanten, diepe gedeelten en overstekende stenen of houtpartijen bieden de vissen bescherming en maken het voor de reiger extra moeilijk. Ook bewegende objecten zoals windmolentjes, fonteintjes, enz. kunnen reigers afschrikken.