Home > Wilde dieren > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder geven wij een kort overzicht van de vragen die mensen ons het meest stellen. Zo besparen we u misschien wel een mogelijk telefoontje of trip naar ons centrum wat zowel u als ons tijd bespaart.
1. Ik denk dat ik steenmarters op zolder heb. Wat moet ik doen?
Dankzij dit anti-martertoestel voorkom je dat marters de kabels van je auto doorbijten...
Wanneer mensen 's nachts gestommel en gerommel op hun zolder horen, is de kans groot dat het een steenmarter is. Deze dieren hebben hun naam niet gestolen, ze leven graag in nabijheid van mensen en durven wel eens een warme zolder uit te kiezen als verblijfplaats. Ze zijn heel behendig en kunnen gewoon tegen een muur omhoog lopen, heffen pannen op en geraken zo op zolders. Hun overlast bereikt een hoogtepunt in het late voorjaar (mei) wanneer de jongen geboren worden. Steenmarters lijken op een kleine kat maar met kortere poten, ze zijn egaal bruin van kleur en hebben een grote witte keelvlek. Ze eten eieren, knaagdieren, konijnen, fazanten, kikkers, regenwormen, bessen,... Het zijn beschermde dieren die niet gedood mogen worden. Doden heeft ook geen zin, want een territorium dat vrijkomt wordt al snel ingenomen door een andere marter. Veel beter is het om de marter weg te jagen.
Het Natuurhulpcentrum verkoopt 'anti-marterspray'. Deze spray bevat geurstoffen waar de marter absoluut niet tegen kan. De geur is echter bijna reukloos voor mensen, katten of honden. Door de geurstof op stukjes spons, watten of doek aan te brengen kan het product zich over de hele zolderruimte verspreiden. Zit de marter op een vals plafond of andere moeilijk bereikbare plaatsen, dan worden de geurpropjes via openingen naar binnen gestoken. Eénmaal de marter verjaagd, dient men de openingen of mogelijke ingangen dicht te maken, zodat het dier niet kan terugkeren naar zijn (uw) vertouwde zolder.
Anti-marterspray: € 25 (indien versturen via post: € 31 (incl verz.kosten))
We verkopen naast de spuitbus ook een elektrisch toestelletje. Dit toestelletje brengt een ultrasoon geluid voort waar steenmarters bang van zijn. Ze zullen vluchten om elders een ander onderkomen te vinden. Het toestelletje is te koop voor €45 (excl. batterijen) en kan met twee AA 1,5 volt batterijen een jaar lang in werking blijven.
2. Al mijn kippen zijn uitgemoord
Anti-vossenkippenren
Mensen die kippen hebben durven nogal eens het slachtoffer te worden van brute slachtpartijen onder hun pluimvee. Vaak zijn de kippen onthoofd. Indien dit overdag gebeurt, kan een loslopende (jacht)hond de dader zijn. Dikwijls gebeurt de slachting echter 's nachts. In dat geval kunnen zowel vos als marter de schuldige zijn. Deze dieren zijn immers voedselopportunisten. D.w.z. dat ze steeds op zoek zijn naar lekker voedsel waarvoor ze zo weinig mogelijk moeite moeten doen. Een vos/marter zal dus eerder een tamme huiskip pakken dan achter een fitte konijn aan te spurten.
Maar waarom doodt de vos/marter dan al mijn kippen en laat hij vervolgens de kadavers liggen? Dit is een reactie die 'overkill' wordt genoemd. Als een vos/marter in de natuur een troep fazanten aanvalt, zal hij de zwakste kunnen pakken terwijl al de andere vogels op de vlucht slaan. Hetzelfde gebeurt in uw kippenren, maar de andere kippen kunnen niet vluchten. De vos/marter denkt dat dit allemaal zwakke dieren zijn (omdat ze niet vluchten) die hij moet 'opruimen'.
De enige oplossing tegen dit soort problemen is de kippen 's avonds binnen doen in een stevig gesloten nachthok of het "vos-proof" maken van het hok (zie foto). Dit vereist inderdaad enige moeite van de eigenaar, maar het is de enige duurzame oplossing.
3. Er pikt steeds een vogel tegen mijn raam
Vooral in het voorjaar zien we vogels soms aanhoudend tegen het raam pikken. Dit komt omdat ze hun spiegelbeeld zien. De mannetjesvogels dulden geen indringers in hun territorium en blijven dus aanhoudend hun evenbeeld aanvallen. Als die indringer dan ook nog terug pikt, gaat de vogel nog heviger tekeer. Een goede oplossing is dan om het spiegelbeeld weg te nemen door bijvoorbeeld een krant op de ruit te plakken.
4. Er zit een jong vogeltje op mijn gazon
Jonge vogeltjes die het nest verlaten kunnen zelden of nooit direct vliegen. Ze sukkelen eerst uit het nest om daarna wat rond te huppelen in de onderbegroeiing. Dit doen ze enkele dagen totdat ze voldoende kunnen vliegen. In die tussentijd blijven de ouders het jong steeds voeden en beschermen tegen katten. Indien het jonge vogeltje op uw gazon dus niet gewond is, laat u het best met rust.
5. Hoe hang ik een nestkastje het best op?
De gewone mezen of mussen kasten hang je best op een minimumhoogte van 2m, met de opening naar het zuidoosten. Een balkonnestkast (voor merels, roodborstjes, kwikstaarten) moet nog hoger hangen, deze vogels zijn geen holenbroeders en verkiezen een meer open nestkast met meer uitzicht. Een boerenzwaluwnestkast dient best in een schuur met vee te hangen. Een huiszwaluwkast hang je per twee onder een witte kroonlijst.