Onze werking

Een huis voor wilde dieren...

Onze werking

Het Natuurhulpcentrum is een opvangcentrum voor zieke, gewonde en hulpbehoevende wilde dieren. Zowel inheemse als exotische dieren worden omringd met de beste zorgen. Daarnaast is educatie en opleiding een belangrijk aspect.

onze Drie pijlers

  • Inheemse dieren

    Verzorging en revalidatie van inheemse wilde dieren...
    Lees verder

  • exotische dieren

    Noodopvang van exotische dieren...
    Lees verder

  • informatie & Educatie

    Mensen bewust maken en opleiden over diverse natuur-endierenthema's...
    Lees verder

Geschiedenis

 Het Natuurhulpcentrum werd opgericht in 1976, toen nog onder de naam 'vogelasyl'. Maar al heel snel bleek die naam de lading niet te dekken, want er kwamen steeds meer eekhoorntjes, egels en andere zoogdieren binnen. Zo zijn we op de naam Natuurhulpcentrum gekomen. Ook na zovele jaren blijkt dit een goede keuze, omdat deze naam nog steeds de lading dekt.

Uit liefde voor de natuur namen enkele jonge mensen het initiatief om een opvangcentrum te starten voor, in eerste instantie, gewonde en verzwakte vogels. In de zomer van 1976 werd het eerste gebouwtje geplaatst. In het 'tuinhuisje' van 6 bij 3 meter was plaats voor een piepklein bureautje en voor een viertal kooien. Hierin werden de eerste vogels opgevangen.

Sindsdien heeft het Natuurhulpcentrum al een hele reeks aanpassingen en uitbreidingen doorgemaakt, waarbij het is uitgegroeid tot het toonaangevende dierenopvangcentrum van België - en ver daarbuiten. Ook de dag van vandaag worden er plannen gesmeed om de opvangcapaciteit en de opvangkwaliteit van het Natuurhulpcentrum te optimaliseren. Het verhaal van het Natuurhulpcentrum is er dus één van voortdurende groei en transformatie. Dat toont zich ook in de constructies die in de loop der jaren werden opgetrokken en weer afgebroken om plaats te maken voor nieuwe. Betere kooien, functionelere gebouwen, meer voorzieningen; steeds beter toegerust voor de zwaardere eisen die de groei van het Natuurhulpcentrum stelde en stelt. Een voortdurende professionalisering waarvan het einde nog niet in zicht is.

Statuut & financiën

vzw Statuut

Het Natuurhulpcentrum is een vzw (vereniging zonder winstoogmerk). Dat wil concreet zeggen dat het hoofddoel van onze vereniging (verzorgen van wilde dieren) geen economische activiteit is. Ons centrum beschikt echter wel over een BTW nummer om een aantal nevenactiviteiten (verkoop van knuffels, aanbieden van drank, spaghettiavond, verkoop kalenders,...) te kunnen uitvoeren. Deze nevenactiviteiten zijn echter steeds ondergeschikt aan het hoofddoel.

 
 

Het Natuurhulpcentrum heeft tal van erkenningen door verschillende instanties en overheden:

  • We zijn erkend door het Agentschap Natuur & Bos (ANB) als Vlaams OpvangCentrum (VOC) voor beschermde inheemse wilde dieren.
  • We behoren tot de koepelorganisatie van Vogelbescherming Vlaanderen vzw, zij overkoepelen alle Vlaamse opvangcentra,
  • De Federale Overheidsdienst CITES en Dierenwelzijn erkende het Natuurhulpcentrum officieel als opvangcentrum voor exotische dieren.
  • Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) erkende ons centrum als 'BALAI-approved institution' wat wil zeggen dat onze quarantaine voldoet aan de hoogste Europese veiligheidsregels.
  • We zijn een 'stichtend lid' van EARS: European Alliance of Rescue Centers and Sanctuaries.

Financiën

Het Natuurhulpcentrum draaiende houden kost handenvol geld: dierenartskosten, medicijnen, voeding, gebouwen, accommodatie,... Jaarlijks is er meer dan 1.000.000 euro nodig.

De belangrijkste inkomstenbronnen kan je hieronder vinden:

  • Lidgelden, giften en steun
  • Eigen activiteiten: spaghettiavonden, opendeurdagen, wandeltochten, verkopen plantgoed,...
  • Verkopen uit onze winkel: pluche knuffeldieren, verrekijkers, nestkasten, marterproducten
  • Rondleidingen en voordrachten
  • Inzameling recycleerbare fracties
  • Zeer beperkt subsidies

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..