6 brilkaaimannen vangen...

18 oktober 2018

6 brilkaaimannen vangen...

Vandaag hebben onze medewerkers al een goede 'work-out' achter de rug. Ze moesten vanmorgen immers 6 brilkaaimannen van ruim 1,20 m overmeesteren...

De worstelpartij met de dieren was nodig omdat ze niet langer bij hun eigenaar konden blijven. De man uit Houthalen had de dieren naar eigen zeggen zelf gered van verwaarlozing en er een mooi verblijf voor gebouwd. De dieren waren zeker niet verwaarloosd en de man had kosten noch moeite gespaard om de dieren een goede thuis te geven. Zijn garage werd gedeeltelijk omgevormd tot kaaimannenverblijf. Dankzij vloer- en wandverwarming werd de ruimte op temperatuur gehouden en via een ingenieus systeem werd de temperatuur van het watergedeelte op peil gehouden.

Ondanks de goede bedoelingen van de man zijn brilkaaimannen natuurlijk niet geschikte als huisdier. Ze kunnen tot 2,5 m groot worden en zijn uiteraard gevaarlijk. Wanneer een kaaiman bijt is het niet alleen de bijtkracht die een probleem vormt, maar ook en vooral de draaiende beweging die ze vervolgens maken. Hierdoor kunnen ze stukken van hun prooi loswrikken. Vanwege hun gevaar dien je voor het houden van dergelijke dieren een milieuvergunning aan te vragen, en dat was hier niet gebeurd. Toch betreft het hier geen inbeslagname van de dieren door de overheid.

Het was de eigenaar zelf die, met spijt in het hart, zich enkele weken geleden bij ons aanmeldde. Wegens relationele problemen moest hij zijn dieren kwijt en hij wilde er zeker van zijn dat zijn kaaimannen goed terecht kwamen. Het Natuurhulpcentrum besloot de man te helpen en startte een zoektocht naar een nieuwe thuis voor de dieren. Dat was niet gemakkelijk, maar we vonden uiteindelijk een gespecialiseerde opvang in Duitsland.

Vanmorgen werden de dieren in Houthalen gevangen, nagekeken en gechipt door onze dierenarts en vervolgens overgebracht naar het Duitse opvangcentrum.

6 brilkaaimannen vangen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!