79 koningspythons in beslag genomen

Sinds gisteren verblijven er 79 koningspythons in het Natuurhulpcentrum. De dieren werden door de Dienst Dierenwelzijn in beslag genomen bij een kweker. De verzorging van de dieren liet duidelijk te wensen over. Elk dier zat vol met mijten, verschillende slangen lagen dood in hun bak en andere waren erg mager en ondervoed. Bovendien beschikte de kweker niet over een milieuvergunning.

De koningspythons zaten vol met mijten (foto links), de geur ter plaatse was verschrikkelijk door de vele dode dieren (foto rechtsboven), vele slangen waren ondervoed of sommige hadden ook een gezwel (foto rechtsonder)

De man in kwestie had zich gespecialiseerd in het kweken van kleurvariaties van koningspythons. Deze populaire Afrikaanse wurgslang wordt vaak gekruist om zo speciaal mogelijke ‘morphs’ te verkrijgen die voor veel geld worden verkocht.

De slangen werden in het Natuurhulpcentrum gisterenavond nog behandeld tegen mijten, hun bakken werden gereinigd en ontsmet en de meest zwakke dieren werden in afzondering geplaatst. Omdat geen enkele dierentuin of opvangcentrum zomaar 80 terrariums heeft leeg staan, werden ook de rekken met kweekbakken mee in beslag genomen. De dieren zullen voorlopig dus nog in deze bakken gehuisvest worden. Het belangrijkste is dat ze allemaal terug gezond worden.

Hun toekomst ziet er alvast veelbelovend uit. Wanneer Dienst Dierenwelzijn de dieren aan ons toewijst, gaan we op zoek naar geschikte opvangplekken, bij voorkeur dierentuinen of reptielenzoo’s. Mogelijk komen ook particulieren in aanmerking, maar dan werken we liefst samen met reptielenhoudersverenigingen. Op die manier zijn we zeker dat de dieren een goede thuis krijgen. 

De slangen werden behandeld tegen mijten en voorlopig gehuisvest in hun kweekbakken. Ook deze bakken werden ontsmet en gestoomd. Nu kunnen de dieren op krachten komen en de nodige verzorging krijgen. 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..