Bever uit As terug vrij!

De Vlaamse beverpopulatie doet het erg goed, en dat merken we ook in het Natuurhulpcentrum. Steeds meer moeten we uitrijden om in nood verkerende bevers op te halen. Vanmorgen vroeg was het weer zover. Dit keer moesten onze medewerkers naar As waar een bever doelloos in de dorpskern rondwandelde. Geen normale situatie, maar toen we ter plekke aankwamen leek de bever in orde te zijn. 

Ter controle namen we het dier toch even mee naar het Natuurhulpcentrum. Daar bleek ons vermoeden bevestigd, het dier was kerngezond! Vlakbij de vindplaats ligt de Bosbeek, een mooi natuurgebied waar bevers voorkomen. Hoogstwaarschijnlijk was het dier wat afgedwaald uit zijn territorium en zo in het centrum van As terechtgekomen. We konden de bever dan ook snel terug naar zijn vertrouwde omgeving brengen en vrijlaten. 

De beheerders van de Bosbeek zijn alvast blij dat 'hun' bever terug is. Met zijn 30kg is de bever het grootste en zwaarste knaagdier van ons land. Hun vlijmscherpe bijtelvormige tanden gebruiken ze om burchten en dammen te bouwen. Op die manier zorgen ze er enerzijds voor dat de ingang van hun burcht altijd onder water ligt, zodat ze zich zo weinig mogelijk op het land moeten voortbewegen. Anderzijds zorgen ze er met hun dammen voor dat het water diep genoeg is. Zo vriest niet hun hele vijver in de winter dicht. Onder het ijs blijft water stromen, en dit koude water doet dienst als een echte frigo om hun winterse voedselvoorraad, lekkere takken, koel en vers te houden. Door die ingrepen zijn bevers echte landschapsarchitecten die zeer waardevolle vochtige moerasgebieden creëren. Gebieden waar wij als mensen heel veel tijd, midden en geld in moeten steken om ze zo waardevol te krijgen. De bever doet dit echter gratis, én beter! Meer info over het leven van de bever kan je hier terugvinden. 

Enkele sporen van de aanwezigheid van bevers in de Bosbeek: Links een watervalletje over één van de vele dammen. De vijver op de achtergrond is volledig door het werk van de bever gecreëerd. Rechts de woning van de bever, de burcht. De ingang ligt altijd onder water.

 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..