Das gered uit strop...

Gisterenavond werd er door medewerkers van het Natuurhulpcentrum een succesvolle interventie uitgevoerd in Hoeselt. Daarbij kon een das  bevrijd worden uit een strop.

Het was een alerte wandelaar die een dier opmerkte dat een houten paal  achter zich aansleepte. Toen hij dichterbij ging kijken, zag hij nog net een das in zijn burcht wegglippen. Het stuk hout bleef echter dwars voor de opening vasthangen. Toen werd pas duidelijk wat er werkelijk aan de hand was: het dier zat vast in een strop. Het ene uiteinde van de stevige staaldraad zat gestropt rond het middel van het dier, het andere uiteinde hing vast aan een zware houten paal.

De man verwittigde het Natuurhulpcentrum en de eigenaar van het terrein. Gewapend met zaklampen, handschoenen en kniptangen snelde een team van het Natuurhulpcentrum ter hulp. Bij dergelijke interventies is snel handelen cruciaal. Hoe langer de das vastzit in de strop, hoe dieper de kabel zal insnijden. Omdat het gebruik van stroppen verboden is in Vlaanderen, werd ook contact opgenomen met de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur & Bos.. Hoewel deze mensen onderbemand en overbevraagd zijn, maakte de Natuurinspecteur toch tijd om op een vrijdagavond onmiddellijk mee op het terrein te gaan voor de nodige vaststellingen.

Nog voor het reddingsteam toekwam, had de das zichzelf al flink ingegraven en was er enkel nog een kabel te zien die in een hoop zand verdween. Er was bijgevolg behoorlijk wat graaf- en zaagwerk nodig om het dier te bereiken. Uiteindelijk kon de das van zijn marteltuig bevrijd worden en na een korte checkup werd het dier onmiddellijk vrijgelaten.

Volgens omstaanders was het niet de eerste keer dat er in de buurt illegale praktijken gebeurden en de jacht- en natuurbehoudswetgeving met de voeten werd getreden. Het is nu aan de Natuurinspectie om de zaak verder te onderzoeken. Hopelijk slaagt Mevr. Demir, Vlaams Minister van Omgeving, erin om extra middelen vrij te maken voor de versterking van de Natuurinspectie en de beteugeling van dergelijke wanpraktijken...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..