Drukke avonden en nachten...

De laatste twee dagen kregen we 's avonds en 's nachts verschillende oproepen.

Vrijdagavond kregen we telefoon over een aangereden ree in Hasselt. Een medewerker van het Natuurhulpcentrum reed met een speciale reekist uit om het dier op te halen. Omdat reeën zo stressgevoelig zijn dat ze hieraan zelfs kunnen sterven, worden de dieren altijd vervoerd in een donkere kist. Hierin kalmeren de dieren, wat hun overlevingskansen aanzienlijk verbetert. Om de stress nog wat te minderen leggen we eerst een reedeken in de kist. In dit deken hebben al tientallen reeën gelegen, waardoor het echt doordrongen is van "reegeur". Dit is ook weer om het dier wat te kalmeren.

Vrijdagnacht om 4u kregen we weer een oproep over een aangereden ree. Dit keer kwam het telefoontje uit Eigenbilzen. Mensen hadden het dier langs de weg zien liggen, in de auto gelegd en mee naar huis genomen. Daar aangekomen namen ze contact op met ons, en zijn we het gaan ophalen. Dit dier had zware inwendige bloedingen, en heeft het spijtig genoeg niet gehaald.

Zaterdagavond kregen we dan weer een telefoontje van de politie van Bree. Langs de Breeërsteenweg in Kinrooi liep een ontsnapt damhert rond. Met 2 combi's hadden ze het hert wat kunnen insluiten in een voortuin, zodat het niet echt meer kon weglopen. We gebruikten 2 lange netten om de vluchtopeningen te blokkeren, en met de hulp van de politie konden we het damhert zo vangen. Damherten zijn niet zo stressgevoelig, waardoor we ze niet transporteren in een reekist. Met stevig verband binden we de poten samen om het dier te immobiliseren en veilig te vervoeren. Momenteel verblijft dit damhert in ons omheind stuk bos. Daagt de eigenaar niet op binnen de twee weken, dan zoeken wij zelf een nieuwe eigenaar.

We waren nog maar net terug van het vangen van het damhert, of we kregen rond 22u30u opnieuw telefoon. Mensen hadden gezien dat iemand een everzwijn had aangereden en was doorgereden. Het dier leefde nog, dus reden we snel naar de plaats van het ongeval, op de Boslaan in Lanklaar. Daar aangekomen deed het zwijn zijn laatste stuiptrekkingen, en onderweg is het dier spijtig genoeg gestorven.

Drukke avonden en nachten...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..