Een vogel die niet kan vliegen?

Ja, het bestaat! Er zijn vogels die voor een kleine periode niet kunnen vliegen: jonge vogels. Net zoals een peuter niet meteen kan lopen, kan een jonge vogel niet meteen vliegen ...

Het is dé tijd van het jaar waarop het merendeel van de telefoongesprekken de zin bevat: " ... maar hij kan niet vliegen ...". Raar maar waar, maar een jonge vogel kan inderdaad niet meteen vliegen wanneer hij het ouderlijke nest verlaat. Net zoals een peuter moet hij oefenen, vliegen is immers een onderschatte vaardigheid.

Dat oefenen ziet er vaak stuntelig uit en gaat gepaard met het nodige vallen en opstaan. Tijdens dat oefenen huppelt de jonge vogel vrolijk door de tuin, onder struikjes, op het gazon, ... Maak je geen zorgen, zijn ouders zijn in de buurt en houden een oogje in het zeil. Zij voeren het jong nog bij totdat hij na een weekje zelfstandig genoeg is en zijn eigen weg kan gaan.

De laatste weken worden we echter overstelpt door jonge kauwen. De afgelopen week kregen we 37 jonge kauwen binnen! Helaas zijn sommige van die jonge vogels te snel binnengebracht. Het argument "hij vliegt niet" of "de kat is in de buurt" is niet meteen een reden om de vogel zomaar binnen te brengen.

Een jonge kauw (of andere vogel) herken je door een opvallende, opgezwollen zijkanten van de bek: bij de kauw is dit wit, bij andere vogels kan dit ook zwart, geel of oranje zijn. Om te voorkomen dat we jonge vogels onnodig van hun ouders weghalen, zijn hier een paar tips die je kan helpen om de situatie in te schatten.

LAAT DE VOGEL ZITTEN als:

- hij een volledig verenkleed draagt

- hij rondhuppelt of springt

- hij geen wondes heeft

- hij roept op zijn ouders (deze zijn in de buurt)

- hij nog bezocht en bijgevoederd wordt door zijn ouders

BRENG DE VOGEL BINNEN als:

- hij nog geen volledig verenkleed heeft (je ziet naakte huid of zijn ogen zijn nog toe)

- hij al voor lange tijd passief op dezelfde plaats blijft zitten

- hij zichtbaar gewond is (na een aanval van een hond, kat of roofvogel bijvoorbeeld)

- hij voor een lange tijd niet meer roept op zijn ouders

- hij voor een lange tijd niet meer wordt bezocht of bijgevoederd wordt door zijn ouders

Een jonge vogel die op een gevaarlijke plek zit (langs de weg, op straat, op de oprit, ...) mag je oppakken en onder een struik of boom zetten zodat zijn ouders hem daar veilig terug kunnen opzoeken. Mocht je toch nog twijfelen, probeer niets zelf. Je mag dan altijd bellen naar ons (089/85.49.06) of een van onze collega-opvangcentra, zo kunnen we je verder helpen.

Een vogel die niet kan vliegen?

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..