Eerste wolf ontdekt in België!

De ploeg van het één-programma Dieren in Nesten heeft, in samenwerking met oa. het Natuurhulpcentrum, beelden kunnen schieten van een wolf!

Frederik Thoelen, de bioloog van het Natuurhulpcentrum, werkt al enkele maanden mee aan een nieuw project van het één-programma “Dieren in Nesten”. In “Operatie Lynx” gaat Chris Dusauchoit, bijgestaan door een team van experts, op zoek naar onze grootste inheemse kat: de extreem zeldzame lynx.

De taak van Frederik is het plaatsen van zogenaamde trailcams. Deze gecamoufleerde camera’s nemen foto’s of maken filmpjes telkens een dier de camera passeert, en bieden zo een unieke kijk op het leven van wilde (zoog)dieren.

Toen eind juli in het Naamse dorpje Gedinne enkele schapen werden doodgebeten met een duidelijke nekbeet, en het vermoeden onder de bewoners ontstond dat dit het werk was van een lynx, trok het team, geladen met enkele trailcams, naar daar. Hoewel de sporen op het kadaver niet echt leken op de sporen die lynxen achterlaten, werd toch een camera gericht op het gedode schaap.

Na enkele dagen keerden de expeditieleden terug om de beelden te controleren. Op de gemaakte filmclips dook plots een hondachtig, heel schuw dier op, dat erg veel weg had van een wolf! Er werd getwijfeld tussen een wolf en een wolfhond.

De volgende weken werden de beelden, in totaal een tiental clips, opgestuurd naar Eric Marboutin, dé wolvenautoriteit in Europa. Zijn conclusie was duidelijk: heel zeker een wolf!

Na een afwezigheid van meer dan 100 jaar mogen we eindelijk terug een wolf verwelkomen in België, fantastisch nieuws voor onze natuur! Wetenschappers wisten al langer dat de wolf richting onze streken aan het oprukken was, maar dat er zo snel in België een dier gesignaleerd zou worden had niemand durven hopen. Of het dier nu nog altijd in ons land rondhangt valt onmogelijk te zeggen. De beelden werden begin augustus gemaakt, en bovendien kunnen wolven tientallen kilometers per dag afleggen.

Spijtig genoeg bestaan er dankzij de sprookjes en legendes nog altijd enorm veel vooroordelen over wolven. Toch verdienen deze prachtige dieren dit niet. Wolven vallen helemaal geen mensen aan, integendeel. Weinig dieren zijn zo schuw en zijn zo moeilijk te zien als de wolf. Bovendien vervullen ze een erg belangrijke rol in een ecosysteem, net als alle andere roofdieren trouwens. Elke natuurliefhebber zal de wolf dan ook met open armen ontvangen, en zien als een verrijking van onze inheemse fauna!

We zijn als Natuurhulpcentrum erg trots dat we hebben kunnen bijdragen aan deze prachtige ontdekking!

Eerste wolf ontdekt in België!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..