Egel met een zendertje...

Vandaag kreeg een gerevalideerde egel een zendertje om!

Met ongeveer 1000 exemplaren vormen egels elk jaar de meest binnengebrachte diersoort. Sommige egels kunnen na enkele dagen al vrij, maar heel wat dieren moeten lange tijd in het Natuurhulpcentum verblijven. Zeker de verzwakte egels in het najaar moeten soms hun winter bij ons doorbrengen.

We houden de egels bij ons tot we er van overtuigd zijn dat de dieren zelf genoeg voedsel kunnen vinden, maar we blijven natuurlijk nieuwsgierig naar hoe het zo een egel nu écht verloopt. Hoe ver loopt hij na de vrijlating, waar trekt hij precies naartoe, is hun overlevingskans dezelfde als een niet-gerevalideerd dier,...

Vogels ringen we om deze waardevolle gegevens te achterhalen, maar dit gaat bij zoogdieren natuurlijk niet. Enkel met zenderen is dit mogelijk, maar dit is nogal duur. Gelukkig kregen we nu dankzij het Provinciaal NatuurCentrum de kans om dit bij egels toch te doen!

In samenwerking met de MOVES-werkgroep van Likona (Limburgse Koepel voor Natuurstudie) konden we vandaag de eerste van 2 egels voorzien van een zender.

De egel werd in oktober binnengebracht in het Natuurhulpcentrum en was gebeten door een hond. Na een antibioticakuur van enkele weken was de egel terug in orde, maar vrijlaten kon niet. Het was toen winter, en de egels zijn nu in winterslaap. Momenteel zijn de egels terug wakker, dus mocht deze egel terug vrij.

Een kleine zender van nog geen 30 gram werd op de stekels gekleefd. Het dier ondervindt hier uiteraard geen last van. Gedurende een jaar zal de zender elke 10 minuten, tussen 's morgens 8u en 's avonds 20u, de exacte GPS-locatie opslaan. Met een antenne moeten we dan af en toe de egel terugzoeken om deze gegevens te kunnen uitlezen.

We zijn natuurlijk erg benieuwd hoe het deze egel verloopt. De tweede egel zal dit weekend gezenderd en vrijgelaten worden op de 25 uur natuur van Likona.

Wordt vervolgd!

Egel met een zendertje...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..