De ene exotische inbeslagname na de andere...

De laatste tijd vingen we heel wat dieren op die afkomstig waren van inbeslagname's. Het gaat over de meest uiteenlopende soorten: roofvogels, servals, tarantula's,...

Eind vorig jaar bood het Natuurhulpcentrum reeds bijstand aan  CITES-inspecteurs bij het uitvangen van roofvogels en het helpen controleren van ring- en chipnummers. Er werden toen allerlei soorten gieren, arenden, uilen en kraanvogels gecontroleerd. De resultaten van dit onderzoek brachten enkele onregelmatigheden aan het licht.

Hierdoor werden er half juli 4 rode wouwen (waaronder 2 piepjonge vogels), een Amerikaanse oehoe, een Siberische oehoe, 2 bergcaracara’s en een Afrikaanse oehoe in beslag genomen. Volgens de roofvogelhouder waren de inbreuken het gevolg van vergetelheden, was hij papieren kwijt geraakt en kocht hij ''ter goeder trouw' roofvogels.

Op één locatie werden echter grote vogels aangetroffen die in kleine, haastig opgezette kooien zaten. Gezien er niet werd voldaan aan de nieuwe regels die worden opgelegd aan het huisvesten van roofvogels, kreeg de man reeds bezoek van de inspectie Dierenwelzijn. Hij zou, naar eigen zeggen, bezig zijn aan een vergunningsaanvraag voor het bouwen van geschikte kooien.

Normaal werden er meer vogels in beslag genomen. 2 sneeuwgieren bleken uiteindelijk toch in orde te zijn, maar er verdwenen ook vogels op een  vreemde manier. Zo bleek er een deur van een kooi open te staan en was de betrokken roofvogel gaan vliegen. Andere vogels bleken overleden en eentje werd, volgens de eigenaar, in zijn kooi opgegeten door een andere roofvogel.

Het betreffende dossier zal overgemaakt worden aan het parket dat zal beslissen of de man vervolgd wordt of niet. Daarnaast riskeert hij een administratieve geldboete.

Een dag later kregen we opnieuw een telefoontje van de inspectie van Dierenwelzijn. Dit keer ging het om 2 illegaal gehouden Afrikaanse dwergrelmuizen. Deze soort staat niet op de zogenaamde ‘Zoogdierenpositieflijst’. Dit is een lijst van 42 soorten zoogdieren die je bij je thuis wél als huisdier mag houden (kat, cavia, hond, damhert, goudhamster,…). Alle soorten die niet op deze lijst staan, zijn verboden om als huisdier te houden. Afrikaanse dwergrelmuizen staan er niet op, en mag je dus niet houden.

Servals, een middelgrote Afrikaanse kattensoort, staan ook niet op de Zoogdierenpositieflijst. Maar op 18 juli moesten we naar Balen, waar 2 servals toch zonder vergunning werden gehouden. Ook deze dieren werden door de dienst Dierenwelzijn in beslag genomen. Op dit moment hebben we in totaal maar liefst 4 servals in het Natuurhulpcentrum. Allemaal mannetjes, die allemaal apart moeten zitten.

19 juli kregen we bezoek van de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij hadden een kostbare lading bij: 6 roodbroekdwergvalkjes. Deze mini-valkjes zijn met hun lengte van een kleine 20cm een van de kleinste roofvogeltjes ter wereld, en leven in het wild in Indië en Zuidoost-Azië, waar de dieren waarschijnlijk uit het wild werden gevangen. Diezelfde dag hield de douane van Zaventem een lading van 10 poppen van de komeetstaartvlinder tegen. De vlinders van deze rupsen zijn prachtig gekleurd, maar leven maar amper 5 dagen. Gedurende die tijd eten ze niet, ze hebben zelfs geen mond! Oorspronkelijk komen ze uit Madagascar.

De meest recente inbeslagname vond gisteren plaats. 15 tarantula’s, verzonden in Zuidoost-Azië en bedoeld voor een spinnenhouder in Hasselt, werden niet op de juiste manier getransporteerd. Er zat onder andere geen gezondheidscertificaat bij de dieren, en op de doos werd niet vermeld dat er levende dieren in vervoerd werden. De 5 grootste spinnen zaten in bekertjes, de 10 kleinere in proefbuisjes…

Voor de spinnen en vlinders vonden we al een nieuwe thuis in natuureducatief centrum De Lieteberg in Zutendaal. De andere dieren zijn moeilijker te herplaatsen, maar achter de schermen zijn we al druk bezig ook voor hen de best mogelijke oplossing te zoeken. Die zoektocht kan soms lang duren, maar biedt uiteindelijk wel een nieuwe, mooie thuis voor heel wat dieren die uit vaak slechte omstandigheden komen.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..