Vanmorgen kregen we een oproep uit Langdorp. Daar had een wandelaar een vreemde reiger ontdekt die hij zonder problemen kon pakken. Er was duidelijk iets niet pluis met het dier en hij belde het Natuurhulpcentrum om hulp.
Omdat de vinder het dier niet zelf kon brengen, besloten we een medewerker ter plaatse te sturen. Bovendien dacht onze telefonist, na het horen van de beschrijving van de vreemde reiger, dat het mogelijk om een roerdomp kon gaan. Er werd een vrijwilliger ter plaatse gestuurd en die keerde een uurtje later inderdaad terug met een roerdomp.
Terug in Opglabbeek werd de roerdomp uit zijn donkere kist gehaald en bleek de vogel al veel levendiger. Na een uitgebreid onderzoek kon enkel worden vastgesteld dat de linkerpoot van de vogel verkrampt was en er bloed aanwezig was aan de bek en het oor. Een röntgenonderzoek wees bovendien uit dat er geen breuken waren.
Waarschijnlijk is deze roerdomp tegen een hoogspanning, venster of auto gevlogen en heeft hij er een hersenschudding aan overgehouden. Momenteel verblijft het dier nog op onze spoedafdeling, maar we hopen snel op beterschap. Roerdompen zijn een erg zeldzame reigersoort waarvan elk exemplaar meetelt om de populatie in stand te houden. Zeker na een strenge winter zoals die van 2009-2010 hebben vele visetende dieren het erg moeilijk gehad.