Geschoten aalscholver...

Gisteren ontdekte een vogelliefhebber een gekwetste aalscholver op de Demer. Het dier bleek geschoten!

Enkele dagen geleden nog kregen we foto's van een klemmenzettende stroper en gisteren hadden we alweer te maken met schandalige praktijken van de jagers.

Een vogelliefhebber wilde genieten van een rustige wandeling in de Demervallei in Langdorp. Van genieten kwam echter niet veel in huis want in de anders rustige vallei hadden de plaatselijke jagers een "kraaien- en kauwenschietdag" georganiseerd. Verschillende schietposten met lokvogels en geluidsinstallaties die kraaien- en kauwengeluiden afspeelden , moesten zorgen dat de vogels in het vizier van de jagers gelokt werden.

Daarbovenop zag de vogelliefhebber een gekwetste aalscholver zwemmen op de Demer. Hiervoor nam hij contact op met het Natuurhulpcentrum en geladen met enkele schepnetten en een kajak trokken we naar daar. Al vanop afstand was duidelijk dat de vleugel gebroken was. Gelukkig kon de vogel snel gevangen worden met de kajak, maar al snel werd duidelijk dat de breuk er helemaal niet goed uit zag.

Terug in het Natuurhulpcentrum werd ons vermoeden van de oorzaak van de breuk bevestigd. Op de röntgenfoto's waren de hagelbolletjes die het lichaam van de aalscholver hadden doorboord duidelijk te zien... De aalscholver was er erg aan toe, en moest spijtig genoeg geëuthanaseerd worden.

De schuldigen hiervoor moeten we niet ver gaan zoeken. Er werd dus blijkbaar niet alleen op kraaien en kauwen geschoten tijdens de georganiseerde schietdag, ook beschermde vogels moeten er soms aan geloven! Vogelbescherming Vlaanderen heeft ondertussen al klacht ingediend.

Album 'Geschoten aalscholver Langdorp 03042011'

Tijdens een wandeling in de Demervallei in Langdorp vond een vogelliefhebber een aalscholver met een gebroken vleugel op de Demer. Het dier bleek door jagers, die die dag een "kraaien- en kauwenschietdag" organiseerden, geschoten...

Geschoten aalscholver...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..