Illegaal gehouden buizerd...

Vanavond kreeg het Natuurhulpcentrum een oproep voor een roofvogel te Maasmechelen die reeds enkele uren op dezelfde plek in de tuin zat.

Toen we een medewerker ter plaatse stuurden kon die de roofvogel identificeren als een buizerd. Het dier zat nog steeds op dezelfde plek en kon gemakkelijk gevangen worden. Toen het dier in ons schepnet verstrikt zat zagen we onmiddellijk dat het dier zogenaamde schoentjes aanhad. Dit zijn lederen riempjes die bij valkeniersvogels rond hun poten worden gebonden. Vaak worden er ook nog een langveter (stuk touw) én een belletje aangebonden, maar dat was hier niet het geval.

Eenmaal terug op het Natuurhulpcentrum werd de buizerd van naderbij bekeken. De lederen riempjes bleken gewoon stukken leder van een oude schoen te zijn. Deze werden om de poten van de buizerd geklemd met een bout en moer. De stukken ijzer brachten ernstige schade toe aan de poten en zijn een blijk van totale onkunde én mishandeling. Het dier werd onmiddellijk verlost van deze marteltuigen en kreeg verdere verzorging op onze intensive care.

Bovendien bleek de buizerd niet geringd te zijn. Om deze Europees beschermde roofvogel in gevangenschap te mogen houden dient het dier een gesloten voetring aan te hebben. Deze buizerd werd dus illegaal gehouden en is waarschijnlijk als jong exemplaar uit het nest geroofd. Door de enorme vraag naar roofvogels om als 'huisdier' te houden deinzen sjacheraars er niet voor terug om nesten te plunderen.

De zaak werd doorgegeven aan de bevoegde ambtenaren van de dienst 'Natuur & Bos' en zij zullen verder bekijken welke juridische stappen ondernomen kunnen worden.

Album 'illegale buizerd'

Deze buizerd werd gevonden met lederen riempjes maar zonder gesloten voetring. Het dier werd dus illegaal in gevangenschap gehouden.

Illegaal gehouden buizerd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..