Jong ree terug geplaats in de natuur...

Vanmorgen hebben we met succes een reekalfje teruggeplaatst in de natuur.

De hond van een wandelaar had het jonge ree deze ochtend gevonden tijdens een wandeling in het heidegebied 'De Teut' in Zonhoven. De man nam het diertje mee naar huis en verwittigde het Natuurhulpcentrum.

Hij had natuurlijk ter goeder trouw gehandeld, maar beging bij het opnemen van het kalfje een enorme fout. Jonge reekalfjes lijken immers verlaten, maar de moeder is gegarandeerd nog in de buurt. Ze laat haar jong op een beschut plekje achter als ze voedsel gaat zoeken omdat het met zijn korte pootjes te langzaam en onhandig is. Het blijft dan muisstil op zijn veilige schuilplaats wachten op zijn mama. Bovendien zijn jonge reeën bijna reukloos zodat ze moeilijk op te sporen zijn door roofdieren.

Af en toe stuiten wandelaars of hun honden dan toch op zo'n reekalfje en ze zijn meestal té snel om het aan te raken of mee te nemen. Afblijven is hier de énige boodschap!!! Door ze aan te raken 'besmet' je hen met mensengeur. Als de moeder dan terugkomt herkent ze haar jong niet meer omwille van de vreemde geur. Ze zal het diertje dan achterlaten waarna dit reddeloos verloren is. Gewoon afblijven is dus de énige boodschap!
Dit geldt trouwens voor alle jonge dieren.

Nu, na het telefoontje van de wandelaar gingen we meteen ter plaatse. We namen het reekalf terug mee naar de vindplaats waar het van neus tot poep 'insmeerden' met geurige kruiden en planten uit de omgeving. Zo nemen we de mensengeur weg en vervangen we het door de natuurlijke bosgeuren. Dit dient echter zéér nauwkeurig, dus door specialisten te gebeuren. Vervolgens plaatsten we het diertje terug op de vindplaats en trokken ons discreet terug.

Enkele uren later gingen we nog een keertje voorzichtig kijken en het diertje bleek verdwenen te zijn, een erg goed teken. Dit wil immers zeggen dat de moeder haar jong heeft meegenomen om het op een nieuwe veilige schuilplaats te verstoppen.

Indien de moeder het jong verstoten had dan liep het jong wat verweesd te roepen naar de mama. Dan weten we dat het terugplaatsen mislukt is en nemen we het diertje mee naar ons centrum om het groot te brengen.

Gelukkig lukte de terugplaatsing vandaag wel want dit bespaart ons enorm veel werk en dierenleed. Eind goed al goed dus.

Maar nogmaals, jonge dieren afblijven!
Als je niet zeker bent of er iets mis is, bel dan even naar ons centrum op 089/85.49.06 voor de mening van specialisten.

Jong ree terug geplaats in de natuur...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..