Jonge reeën, afblijven!

Kom je tijdens een wandeling een jong ree tegen, laat het dan zeker en vast met rust. Bij twijfel kan je altijd telefonisch contact met ons opnemen.

We zijn begin mei, vanaf nu kunnen jong reeën geboren worden.  Reeën worden niet in een hol of burcht geboren, maar open en bloot in bos. Hun oogjes zijn al open, en ze hebben al een dichte vacht die hen beschermt tegen de koude en camouflage biedt. Hoe vaker de moeder bij haar jong zit, hoe groter de kans dat roofdieren het kalf zouden ontdekken. De moeder komt het jong daarom maar enkele keren per dag voederen, met telkens extra veel en extra vette melk. 

Elk jaar worden in het Natuurhulpcentrum heel wat jonge reeën binnengebracht, jammer genoeg vaak onterecht. De kans bestaat dat wandelaars tijdens een wandeling stoten op een jong ree. Meestal is er dus niets aan de hand, en blijf je best van het ree af. De moeder is hoogstwaarschijnlijk in de buurt. Wanneer het jong door mensen aangeraakt wordt, kan het zijn dat de moeder haar eigen jong door de mensengeur niet meer herkent en het in de steek laat. Daarom ook is het belangrijk om honden aan de leiband te houden. Niet alleen voor jonge reeën trouwens, ook voor de grote aantallen pas uitgevlogen jonge vogels zijn loslopende honden levensgevaarlijk.

Enkel wanneer een jong ree vol vliegen hangt, en er heel versuft uitziet, is er iets aan de hand. Voor alle zekerheid neem je dan best telefonisch contact met ons op, zodat we goed kunnen inschatten of hulp al dan niet nodig is.

 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..