Kinkajoe gevangen...

Afgelopen maandag kregen we een vreemde oproep uit Sint-Amands. De man aan de lijn beweerde dat er een olingo in zijn tuin zat. Een oli... wat?

We moesten zelf even 'googelen' om te weten over welk dier het juist ging, maar een filmpje dat hij enkele minuten later doormailde, bracht wel duidelijkheid. Het bleek om een kinkajoe te gaan, een diersoort die veel lijkt op een olingo, maar wel groter is.

Het diertje zou al enkele dagen in de tuin rondhangen en was gebeten door zijn hond. Terwijl de man met ons belt, zit het diertje van een droge boterham te eten bovenop zijn tuinhuis. Het dier was tot op enkele meters te benaderen. Maar voordat we enkele medewerkers kunnen langssturen om het dier te vangen, blijkt het verdwenen in een 100m lange en 4m hoge haag. Aangezien kinkajoe's bijzonder goed kunnen klimmen, lijkt het ons weinig zinvol om de tuin te gaan doorzoeken.

Er werd afgesproken met de melder om contact met ons op te nemen van zodra het dier zich weer liet zien. Hij zou ook zelf proberen het diertje in een vangkooi te lokken. Er werd verder niets meer gehoord, tot vanmorgen. De kinkajoe zou gevangen zijn in een vangkooi. Het lokaas, een boterham met suiker, had hij al helemaal opgesnoept.

Kinkajoe's of rolstaartberen leven in tropische regenwouden van Midden- en Zuid Amerika. Ze behoren tot de familiie van de 'kleine beren' en zijn enig in hun soort door hun opvallende grijpstaart. Deze nachtactieve dieren zijn verzot op zoetigheid en eten vooral vruchten, noten en zelfs nectar en honing. Ze kunnen bijzonder goed klimmen.

Hoe dit vreemde diertje in een tuin in Sint-Amands terecht kwam is onduidelijk. Het tamme karakter van dit exemplaar doet vermoeden dat de kinkajoe als huisdier werd gehouden. Dit is echter verboden in België, tenzij de eigenaar het dier zou hebben van vóór de inwerkingtreding van de betreffende wetgeving. Het diertje werd onderzocht en verblijft voorlopig in quarantaine. Op termijn zal er een dierentuin voor gezocht worden.

Kinkajoe gevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..