Nieuwe apen in het centrum...

Twee nieuwsfeiten in één klap deze keer:

Eergisteren mocht Singé, onze Brazza meerkat verhuizen naar Monkey Sanctuary in Ierland. Via Stichting Aap in Almere (Nederland) kwamen wij in contact met dit opvangcentrum voor primaten en zij waren bereid Singé op te vangen. Eergisteren vertrok Singé dan met het vliegtuig naar Londen, en vervolgens richting Dublin. Singé verbleef al een tijdje in ons centrum en we zijn dan ook verheugd dat hij een betere toekomst tegenmoet zal gaan in Ierland.

Maar lang stond Singé's kooi niet leeg want gisteren heeft het Natuurhulpcentrum weer enkele nieuwe exotische gasten opgevangen.

In samenwerking met de Federale Politie, cel leefmilieu werden in de Brusselse rand zes doodshoofdaapjes en één kapucijnaap in beslag genomen.

Doodshoofdaapjes zijn kleurige en beweeglijke diertjes. Ze trekken in grote troepen door de regenwouden in Zuid-Amerika. In het Engels heten ze 'squirrel monkey' (eekhoornaapje) en veel mensen vinden dat een betere naam, omdat 'doodshoofdaapje' eigenlijk wat onaardig klinkt voor zulke vriendelijke diertjes.

Doodshoofdaapjes leven in groepen van 25 tot 55 dieren. Soms sluiten verschillende groepen zich een tijdje bij elkaar aan. Dan krijg je één hele grote troep van soms wel 400 dieren! Het zijn hele grappige, vlugge springers. Altijd zijn ze druk op zoek naar insecten, vruchten en bladknoppen, want als je met zó veel bent, is er natuurlijk heel wat voedsel nodig! In elke groep leven maar een paar volwassen mannetjes. De rest bestaat uit de vrouwtjes en jonge dieren.

(Bron: http://www.apenheul.nl)

De kapucijnapen (Cebus) vormen een geslacht van dagactieve apen van de Nieuwe Wereld. Ze zijn vernoemd naar de kloosterorde der Kapucijnen, omdat hun gezichtstekening doet denken aan de kappen van deze monniken. De kapucijnapen zijn nauw verwant aan de doodshoofdaapjes (Saimiri) en de klauwaapjes (Callithrichinae).

Kapucijnapen zijn 305 tot 565 millimeter lang, met een staart van 300 tot 560 centimeter. Ze wegen 1100 tot 4300 gram. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Ook hebben ze grotere hoektanden. Het topje van de staart van de kapucijnaap kan dienen als grijpstaart, en kan het gehele lichaamsgewicht dragen.

Het zijn boombewonende dagdieren, die zich het liefst laag in de bomen ophouden. Kapucijnapen komen ook regelmatig op de grond om daar voedsel te zoeken.

Kapucijnapen eten voornamelijk rijpe vruchten, bessen en insecten, maar kunnen hun dieet aanvullen met allerhande voedsel. Veelvoorkomende aanvullingen op het dieet zijn bloemen, zaden, groene plantendelen, onrijpe vruchten, wortelen, knoppen, scheuten, schors, gom, landbouwgewassen, slakken, spinnen, eieren en jonge vogeltjes. Dieren die meer aan de kust wonen, eten ook oesters en krabben. Sommige kapucijnapen kunnen harde voorwerpen gebruiken om noten open te breken.

(Bron: http://nl.wikipedia.org)

De diertjes verblijven momenteel in onze quarantaineafdeling, tot uit het bloedonderzoek blijkt dat de apen kerngezond zijn. Gisteren werd alvast een TBC-test afgenomen bij alle apen en binnen enkele dagen zijn deze resultaten bekend.

Op termijn zullen we proberen om een geschikte oplossing te vinden voor deze sukkelaars. Maar zolang er mensen bestaan die dergelijke dieren als huisdier willen houden zal de malafide handel in exotische dieren ongetwijfeld verder gaan. Gelukkig lopen er geregeld van deze op geld beluste creaturen tegen de lamp en maakt de politie er werk van om ze te vinden en te straffen.

Exoten zijn absoluut géén huisdieren, maar dat verhaaltje kent u ongetwijfeld al.
 

Nieuwe apen in het centrum...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..