Ontsnapte kerkuil vloog dood tegemoet...

Vanmiddag werd er een dode kerkuil binnengebracht. Opmerkelijk waren twee riempjes aan de poten en een voetring. Die bewijzen dat het om een ontsnapte valkeniersvogel gaat.

Sinds het is toegestaan dat 'jan en alleman' vrij een roofvogel als huisdier mag houden, zien we regelmatig ontsnapte roofvogels de revue passeren. De eigenaars hebben een uil, woestijnbuizerd of valk in hun living op een sokkel zitten en laten het dier enkele malen in de huiskamer vliegen. Na enkele vliegbeurten denken ze dat het dier ook buiten in de natuur zal terugkomen. Maar roofvogels zijn geen boemerangs, ze komen niet vanzelf terug.

Voor een ontsnapte roofvogel, met de nodige riempjes en belletjes aan de poten, zijn er slechts twee opties. Ofwel probeert het dier tevergeefs te jagen. Dit lukt uiteraard niet met een riem en bel aan je klauwen en de roofvogel gaat een langzame maar zekere hongerdood tegemoet. Tweede optie is dat de vogel zich vastvliegt met het touw aan de poten en hulpeloos ondersteboven hangt. Als het dier dan geluk heeft wordt tijdig de brandweer of het Natuurhulpcentrum verwittigd en kan het dier gered worden.

Tijdens onze opendeurdag (komende zondag) laten we u graag zien hoe we in bomen klimmen om vasthangende roofvogels te redden. De ontsnapte kerkuil die vanmiddag dood werd binnengebracht uit Meeuwen-Gruitrode had minder geluk. Aan de eigenaar van kerkuil met ringnummer BOF 143 R25006005 zeggen we PROFICIAT, uw kerkuil werd het zoveelste slachtoffer van ondeskundigheid en pseudovalkerij!

Ontsnapte kerkuil vloog dood tegemoet...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..