Prikkeldraadslachtoffers

Deze ochtend kregen we telefoon vanuit Maaseik waar men langs de Maas een zeldzame velduil gevonden had die in zijn nachtelijke vlucht de prikkeldraad te laat opmerkte. Helaas zat het dier al enige tijd verstrikt en probeerde hij weg te komen. Hierdoor zijn de verwondingen zeer groot. Onze dierenartsen en dierenverzorgers zullen er alles aan doen om het dier er terug bovenop te krijgen, al zal dit niet gemakkelijk zijn. Prikkeldraad zorgt jaarlijks voor veel slachtoffers onder de uilen en dagroofvogels. Daar waar een schrikdraad met stroom meestal ongevaarlijk is voor de dieren, raken de jagende vogels snel verstrikt in de prikkeldraad. Wondes veroorzaakt door prikkeldraad infecteren vaak snel waardoor het steeds een moeilijke en langzame revalidatie vergt.


Enkele uren nadat we de velduil uit de prikkeldraad bevrijdden, moesten we vandaag opnieuw uitrukken voor een prikkeldraad-slachtoffer. Dit keer was het in Peer te doen, waar een buizerd zich had vastgevlogen. Een geluk bij een ongeluk was dat de wandelaar die de vogel ontdekte, de vogel de hele tijd heeft ondersteund. Dit zorgde ervoor dat de buizerd zich niet kon rondwentelen rond de prikkeldraad en de wondes dus relatief beperkt bleven. De buizerd werd  nagekeken door onze dierenarts. Intensieve verzorging zal nodig zijn, maar als er geen complicaties optreden verwachten we wel dat de buizerd binnen enkele weken terug vrij kan. Dit jammer genoeg in tegenstelling tot de velduil van vanmorgen. De wondes waren zo ernstig dat hulp niet meer kon baten. Het dier moesten we daarom euthanaseren....


Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..