Rondleiding

Unieke blik achter de schermen...

rondleiding met gids

Bij rondleidingen wordt het Natuurhulpcentrum bezocht onder de vakkundige begeleiding van een gids die tijdens de rondleiding vertelt over de dagelijkse werking van het Natuurhulpcentrum.

Er wordt gestart met de vertoning van een videofilm, die ons meeneemt naar momenten waar we als groep niet aan kunnen deelnemen: spannende interventies, onze dierenarts aan het werk in de operatiekamer, het voederen van babydieren of leuke dieren die op dat moment niet te bezichtigen zijn....

Daarna krijgt u ons medische gedeelte, revalidatiekooien,  vliegkooien voor roofvogels,  watervogelverblijven, vossenkooi, reptielenruimte, quarantaine-gebouw, leeuwenkooien, apenverblijven,... te zien, aangevuld met leuke anekdotes en interessante weetjes.

Onze gidsen passen bovendien de inhoud van de rondleiding aan aan het niveau van de groep (kleuters, lagere school,...).

Ons centrum is volledig rolstoeltoegankelijk.

tijdsduur

Een bezoek aan het Natuurhulpcentrum neemt ongeveer 2 uur in beslag, waarvan 1,5 uur rondleiding met een gids en een half uur videofilm. De tijdsduur van de rondleiding is afhankelijk van het weer en van de aanwezige patiënten en kan steeds aangepast worden aan uw noden.

soorten rondleidingen:

Algemene rondleiding

Met meer dan 8000 dieren die er jaarlijks worden opgevangen is er veel bedrijvigheid in en rond het natuurhulpcentrum. Er is altijd wat te zien en te beleven. Na de verwelkoming, wordt er gestart met de vertoning van een korte video, die u interessante momenten toont waar we als groep niet aan kunnen deelnemen: spannende interventies, onze dierenarts aan het werk in de operatiekamer, het voederen van babydieren of leuke dieren die op dat moment niet te bezichtigen zijn. Aansluitend nemen onze ervaren gidsen u mee op een wandeling doorheen het centrum en kan u alles van kortbij bezichtigen: de centrale keuken, het medische gedeelte, revalidatiekooien, watervogelverblijven, vliegkooien voor roofvogels, reptielenruimte, vossenkooi, quarantaine-gebouw, leeuwenkooien, apenverblijven,...  aangevuld met leuke anekdotes, kleine weetjes en verhalen over de dieren zelf.  

rondleiding voor scholen / jeugdbewegingen

De schoolrondleiding wordt aangepast aan de leeftijd van de deelnemers. Moeilijke termen worden eventueel in eenvoudige woorden uitgelegd. De rondleiding is veel interactiever waardoor de interesse van de leerlingen wordt geprikkeld. Er is ook ruimte om vragen te stellen. Het educatieve element staat centraal. Op ons domein werd er rekening gehouden met kinderen. Zo is bijvoorbeeld één venster aan de centrale keuken verlaagd, zodat ook de kleinste kunnen binnenkijken om te zien hoe en waar dat het eten wordt klaargemaakt voor de wilde dieren.

Indien gewenst kan een personeelslid ook een korte uiteenzetting geven over het vzw'schap, iets dat bijvoorbeeld perfect kan aanleunen bij een richting 'economie' van het middelbaar.

rondleiding voor senioren

Voor de senioren mag het al wat rustiger en gezelliger er aan toe gaan. De algemene rondleiding wordt daarom aangepast aan het tempo van de senioren. De klemtoon ligt iets meer op de boeiende verhalen, grappige anekdotes en wist-je-datjes over de dieren en hun verzorgers. Eigen ervaringen mogen ook gedeeld worden met de groep. Bovendien krijgen de senioren ook heel wat tips mee naar huis: Hoe bescherm je je kippen tegen vossen? Wat geef je best aan de egel in de tuin te drinken? Hoe zorg je er op een diervriendelijke manier voor dat de mol uit je gazon verdwijnt?

De volledige wandeling verloopt over een klinkerpad zodat ook de minder mobiele senioren van de vereniging evenveel plezier beleven aan het uitje. Her en der staan er ook banken zodat er af en toe tijdens de wandeling even gerust kan worden. Ter aansluiting van de gidsbeurt kan er eventueel voor een kleine meerkost een tas koffie en lekkere Limburgse vlaai worden gegeten. 

Aanbod voor bedrijven

Op zoek naar een fijn event voor uw team of bedrijf? Het Natuurhulpcentrum is the place to be! Wenst u voor de rondleiding of nadien nog een werkpresentatie te geven of een vergadering te houden? We hebben een gezellige zaal met beamer en scherm ter beschikking. Of wenst u het event afsluiten met een hapje en/of drankje? Geen probleem!  In ons café is gezelligheid troef!

Tip: Breng een fototoestel mee en laat de gids een groepsfoto nemen. Een mooie herinnering voor de collega's! 

verjaardagsrondleiding

Het is ook mogelijk een verjaardagsrondleiding te reserveren. Dit tegen dezelfde voorwaarden en prijzen als een gewone rondleiding. Maar bij een verjaardagsrondleiding is er de mogelijkheid om ons fietscafé te gebruiken voor het eten van verjaardagstaart en het uitdelen van cadeautjes.
Het is mogelijk om zelf taart mee te brengen of wij kunnen taart voor jullie bestellen. De enige voorwaarde om onze accommodatie te  gebruiken, is het nemen van drankconsumpties.

prijzen

prijs op weekdagen

  • Groepen tot 20 pers: € 90
  • Groepen van meer dan 20 pers: € 4,50 / persoon

Reserveren kan enkel telefonisch: 089/854906

prijs op zaterdagen

  • Groepen tot 20 pers: € 120,-
  • Groepen van meer dan 20 pers€ 6,- / persoon

Op zon- en feestdagen zijn rondleidingen niet mogelijk. 

Reserveren kan enkel telefonisch: 089/854906

Koffie, vlaai, sandwichen,...

In onze cafetaria kunnen meegebrachte lunchpakketten opgegeten worden. De drank moet wel in onze cafetaria aangekocht worden. Consumpties in ons café kosten gemiddeld € 2 (koffie/thee/frisdrank/pils).

Mits reservering kan u de rondleiding starten of afsluiten met koffie en een stuk heerlijke Limburgse vlaai, een koffiekoek of een sandwich.

  • Prijs 2 tassen koffie + 1 stuk vlaai: € 6,5,- / persoon
  • Prijs sandwich kaas/hesp: € 2,- / persoon

 

waar parkeren tijdens bezoek?

Eten en drinken in de buurt

In de buurt van het Natuurhulpcentrum kan u ook lunchen of avondeten. Onderstaande zaken kunnen ook grotere groepen bedienen:

*  Het Bakkemieske, trappisten brasserie in Neeroeteren

* De Tievishoeve, taverne en ambachtelijke ijs, in Opglabbeek

* Het Orshof in Neerglabbeek

* Taverne Het Schuurke in Meeuwen

 

andere leuke activiteiten

Limburg is uiteraard erg bekend van zijn uitgebreid netwerk aan goed onderhouden wandel- en fietspaden.

Wil je een bezoek aan het Natuurhulpcentrum combineren met een andere interessante Limburgse activiteit, dan raden we je onderstaande aan:

* Openluchtmuseum Bokrijk - Genk

* Cosmodrome in Genk

* Blote voetenpad en insectencentrum De Lietenberg in Zutendaal 

* C-mine experience in Genk over het mijnverleden in Limburg 

* Mijnmuseum Beringen

* Jenevermuseum in Hasselt

* Brouwerijbezoek Ter Dolen in Houthalen-Helchteren

* Brouwerijbezoek Cornelissen in Bree

* Stroopfabriek Borgloon 

* Maasmechelen Village - Outlet Shopping in Maasmechelen


Daarnaast biedt Limburg nog tal van andere leuke evenementen, activiteiten, sportieve uitdagingen,... Voor meer info Toerismelimburg

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..