Scholeksters op het dak...

Afgelopen week moesten we ook naar Tessenderlo om daar jonge scholeksters te redden.

De oudervogels hadden het plat dak van een school uitgekozen om hun nest te maken. Scholeksters doen dat wel vaker op platte daken omdat die erg lijken op hun geliefkoosd broedbiotoop: zand- of grindbanken.

Toen de drie jongen enkele dagen oud waren en al lustig rondliepen over het dak bestond natuurlijk het gevaar dat ze van het dak zouden afvallen. Normaal proberen we de jongen dan te vangen en ze naar een naburig terrein te verplaatsen. We doen dat dan terwijl de ouders het duidelijk zien en zo hun jongen op de begane grond terugvinden en verder kunnen grootbrengen.

In dit geval was verplaatsen geen optie omdat er in de buurt nergens een geschikte plek was. Er werd dan maar gekozen voor een tussenoplossing en onze medewerkers omheinden een stukje plat dak. Drie jonge scholeksters werden binnen de omheining geplaatst en enkele minuten later waren de ouders al bij hun jongen. Vanaf het moment dat de jongen voldoende kunnen vliegen, kunnen ze uit de omheining en is het gevaar voor vallen voorbij.

De plaatselijke leraar biologie houdt alles nauwlettend voor ons in de gaten en kan ons steeds verwittigen indien nodig.

Scholeksters op het dak...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..