Slechtvalk uit Mol...

Maandag werd een verzwakte slechtvalk binnengebracht door werknemers van Electrabel in Mol. De vogel was tijdens het weekend terechtgekomen in een schoorsteen, en raakte er op eigen kracht niet meer uit.

Slechtvalken waren in de jaren ’60 door het gebruik van pesticiden zo goed als volledig uitgestorven in België. Dankzij inspanningen van het FIR , het Fonds voor de Instandhouding van Roofvogels , doet de slechtvalk het tegenwoordig wel terug zeer goed.
Van oorsprong broedt de slechtvalk op rotswanden. Als compensatie hiervan plaatst het FIR op hoge gebouwen, koeltorens,… speciale nestkasten voor slechtvalken. Met groot succes, want ondertussen zijn er al tientallen koppels in Vlaanderen die jaarlijks voor bijna 100 jonge dieren zorgen!

Zo vinden we koppels aan de koeltoren in Doel, de Gentse Sint-Baafskathedraal, de oude vuurtoren in Oostende en aan Electrabel in Mol. Op deze laatste plaats ging het voor het daar levende vrouwtje deze week mis. De vogel belandde in het weekend in een schouw van één van de gebouwen, en geraakte er op eigen kracht niet uit . Gelukkig werd de vogel maandagmorgen ontdekt en naar het Natuurhulpcentrum overgebracht.

De vrouwtjesslechtvalk was wat verzwakt en uitgedroogd, en had veel stof binnengekregen. Momenteel verblijft de vogel in onze Intensive Care-afdeling , maar naar alle waarschijnlijkheid mag hij deze week al terug vrijgelaten worden , zodat deze prachtige roofvogel ook dit jaar voor enkele jongen kan zorgen!

Album 'Slechtvalk uit Mol maart 2009'

Om de populatie slechtvalken wat op te krikken, worden op verschillende hoge gebouwen (kerken, koeltorens,...) speciale nestkasten opgehangen. Dit vrouwtje broedt aan de electriciteitscentrale van Mol, maar zat enkele dagen vast in een schoorsteen. Het dier was uitgehongerd en had geïrriteerde ogen, maar mocht na een verblijf van enkele dagen in het Natuurhulpcentrum terug vrijgelaten worden.

Slechtvalk uit Mol...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..