Slechtvalk uit Mol terug vrij...

De slechtvalk die vorige week maandag uit Mol werd binnengebracht werd vandaag terug vrijgelaten.

Vorige week maandag brachten medewerkers van Electrabel uit Mol een slechtvalk binnen. De slechtvalk zat enkele dagen vast in een schoorsteen en was verzwakt, uitgedroogd en had geïrriteerde ogen.

In onze Intensive Care-afdeling kreeg de slechtvalk dagelijks speciale oogzalf en kreeg hij extra voedsel om wat aan te sterken. Na enkele dagen mocht hij naar één van onze grote buitenkooien waar we konden vaststellen dat het dier helemaal herkomen was, en dus best niet te lang meer in gevangenschap bleef zitten.

Vandaag werd dan een afspraak gemaakt met de mensen van Electrabel, en kon de vogel worden vrijgelaten. De vogel die we opvingen was een vrouwtje dat al enkele jaren in Mol broedt. We hopen dan ook dat ze ook dit jaar weer voor nageslacht kan zorgen om de populatie slechtvalken nog wat op te krikken.

Slechtvalken zijn erg bijzondere dieren. Ze komen bijna overal ter wereld voor (behalve op Antarctica en enkele eilanden), en zijn de allersnelste wezens die op aarde voorkomen. Ze duiken met een snelheid van 300km per uur naar hun prooi (vogels, insecten, kleine zoogdieren), en net voor ze hun prooi bereiken kantelen ze hun poten naar voor en slaan de prooi dood.

In de jaren '70 waren slechtvalken bijna uitgestorven door het gebruik van het pesticide DDT. DDT hoopte zich op in de voedselketen, en omdat slechtvalken helemaal bovenaan in de voedselketen staan, kregen ze erg grote hoeveelheden binnen. Hierdoor werden hun eierschalen zo dun, dat de jongen niet meer uitkwamen.

Gelukkig doen de slechtvalken het tegenwoordig terug vrij goed dankzij nestkastacties van het FIR (Fonds voor Instandhouding van Roofvogels). We zijn ook blij dat ook wij ons steentje kunnen bijdragen bij het beschermen van deze wonderlijke vogels!

Album 'Slechtvalk uit Mol maart 2009'

Om de populatie slechtvalken wat op te krikken, worden op verschillende hoge gebouwen (kerken, koeltorens,...) speciale nestkasten opgehangen. Dit vrouwtje broedt aan de electriciteitscentrale van Mol, maar zat enkele dagen vast in een schoorsteen. Het dier was uitgehongerd en had geïrriteerde ogen, maar mocht na een verblijf van enkele dagen in het Natuurhulpcentrum terug vrijgelaten worden.

Slechtvalk uit Mol terug vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..