Verzwakte ruigpootbuizerd revalideert...

Gisteren werd een medewerker op pad gestuurd om een gekwetste buizerd op te halen in Stevoort (Hasselt). De vinders hadden de vogel enkele dagen geleden tijdens een wandeling opgemerkt omdat het dier met moeite 10m kon vliegen.

De wandelaars slaagden er gisteren pas in de vogel te pakken te krijgen en namen onmiddellijk contact op met het Natuurhulpcentrum. Toen onze medewerker in Opglabbeek arriveerde met de buizerd, leek het wel een heel vreemd exemplaar. Naast een opvallend donkere buik en duidelijke polsvlekken waren ook de poten helemaal bevederd!

Dit bewees dat de opgehaalde buizerd een super zeldzame ruigpootbuizerd was! Tijdens de 34-jarige geschiedenis van ons opvangcentrum is dit slechts het tweede exemplaar dat we opvangen. De vogel leek in eerste instantie vooral verzwakt en na een uitvoerig röntgenonderzoek konden er gelukkig geen breuken vastgesteld worden. De dierenarts onderzocht de vogel van kop tot teen en vond verder geen kwetsures of ziektesymptomen.

Momenteel verblijft de ruigpootbuizerd op onze spoedafdeling en krijgt hij dezelfde behandeling als alle andere verzwakte roofvogels. Zo wordt er geregeld vocht onderhuids toegediend en krijgt hij driemaal daags verse stukjes muis te eten. De ruigpootbuizerd lijkt goed op onze behandeling te reageren want vanmorgen had het dier al zelf gegeten en stond terug recht op de poten.

Ruigpootbuizerden zijn erg zeldzame overwinteraars in onze streken. Er werden in Limburg slechts enkele exemplaren gezien afgelopen winter. Ruigpootbuizerden broeden voornamelijk in Noord-Europa waar ze zich voeden met kleine knaagdieren als aardmuizen en lemmingen. De prooidieren worden vaak al 'biddend' gevangen. De vogels hangen dan klapwiekend ter plaatse in de lucht op zoek naar voedsel.

Om deze prachtige roofvogel terug in topconditie te krijgen zal het dier nog enkele weken in ons opvangcentrum moeten verblijven. Waar de vogel tegen die tijd kan worden vrijgelaten, dient verder onderzocht te worden...

Album 'ruigpootbuizerd'

Verzwakte ruigpootbuizerd revalideert...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..