Vogel tegen je raam

Beter voorkomen dan genezen...

Een vogel tegen je raam.

 Er zijn drie mogelijkheden wanneer vogels tegen je raam vliegen:

 • Weer-
  spiegeling

   

  De omgeving wordt weerspiegeld in je raam.

   
 • ramen tegenover
  elkaar

  Bij twee vensters tegenover elkaar denken vogels dat ze kunnen doorvliegen.

 • Spiegelbeeld aanvallen

  Territoriale vogels kunnen vechten met hun spiegelbeeld.

wat te doen bij een raamslachtoffer?

* De botsing van een vogel tegen een raam veroorzaakt vaak een hersenschudding.
* Plaats de vogel in een DONKERE doos en zet hem op een rustige plek.
* Probeer na 1,5u de vogel terug vrij te laten. Bij een lichte hersenschudding zou de vogel moeten hersteld zijn.
* Indien deze 'behandeling' niet voldoende blijkt, brengt u de vogel best naar een opvangcentrum.

Beter voorkomen dan genezen

Wanneer de omgeving wordt weerspiegeld in je raam of bij twee ramen die tegenover elkaar staan, kunnen roofvogelstickers een goede oplossing zijn. Deze roofvogelsilhouetten tonen de vogels dat er een raam is en daarmee voorkom je raamslachtoffers.

De silhouetten zullen echter de vogels NIET uit je tuin weghouden... Nog belangrijk: kleef de silhouetten altijd aan de BUITENzijde van je raam. 

weerspiegeling

 Onder de juiste lichtomstandigheden kunnen ramen, vooral met dubbelglas, de omgeving weerspiegelen. Daardoor lijkt je tuin door te lopen in het venster en vliegen vogels met een smak tegen het glas. Roofvogelsilhouetten kunnen een oplossing bieden. Het is wel belangrijk om ze aan de buitenzijde van je raam te plakken, want het is daar dat de weerspiegeling plaatsvindt.

Deze vink vloog zichzelf dood tegen een schuifraam. 

vensters tegenover elkaar

Vooral bij veranda's en overkappingen staan ramen tegenover elkaar. Daardoor denken vogels dat ze onder de overkapping of veranda kunnen doorvliegen. Ook hier kunnen roofvogelsilhouetten of een kamerplant soelaas bieden.

spiegelbeeld aanvallen

Een heel ander fenomeen zijn vogels die, meestal tijdens het voorjaar, je raam lijken aan te vallen. Het gaat dan om territoriale mannetjes die hun leefgebied willen verdedigen tegen indringers. Ze zien hun spiegelbeeld in het raam en vallen dit aan. Het kan er erg heftig aan toe gaan en niet zelden kwetst de vogel zichzelf. Daardoor besmeurt de vogel je raam ook nog met bloed of uitwerpselen. Soms kan de vogel zo kwaad worden dat hij de siliconen afdichting van je ramen begint aan te vallen. Hetzelfde kan trouwens gebeuren met de achteruitkijkspiegels, ramen of lak van je wagen.

Het enige dat je hieraan kan doen is de weerspiegeling van je raam wegnemen. Dat kan door er aan de buitenzijde krantenpapier, donkere plastic of huishoudfolie tegen te kleven. Hou er rekening mee dat dit maar een tijdelijk fenomeen is en van zodra het broedseizoen begint, heeft de vogel andere zorgen aan zijn hoofd.

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..