Vorige week werden we door een ongeruste wandelaar naar Neerpelt geroepen. Daar zou een vos vasthangen in een strop. Het arme dier lag in een gracht en worstelde wanhopig om los te komen.
Drie medewerkers vertrokken met spoed naar een Neerpelts bosgebied. Ter plaatse aangekomen was het nog even zoeken omdat de vos zich 'in the middle of nowhere' bevond. Gelukkig konden we via gsm conctact houden met de melder.
Toen onze medewerkers de juiste locatie gevonden hadden, troffen ze een angstige vos aan, verstrikt in een strop. Het marteltuig (een remkabel) zat strak rond zijn achterlichaam en was vastgebonden aan een zware tak. Op die manier probeert de stroppenzetter maximale schade aan te richten. Telkens de vos verder kruipt, sleept hij die zware tak achter zich aan. Bovendien blijft de tak achter elke stam, struik of braam vasthaken. Op die manier snijdt de strop steeds dieper door de huid.
Twee medewerkers slaagden erin de vos te vangen en konden vaststellen dat de hulp net op tijd kwam. De remkabel zat erg strak rond de vos, maar had gelukkig nog geen ernstige snijwonden veroorzaakt. Na een korte 'checkup' werd besloten het dier ter plaatse vrij te laten.
Stroppen zijn illegaal en bovendien niet selectief. Eender welk dier kan er het slachtoffer van worden. In dit geval durven we met beschuldigende vinger te wijzen naar de plaatselijke jagers. Wie anders zou er midden in een groot bosgebied een strop plaatsen? Gewone burgers die hun kippen op dergelijke manier willen beschermen, gaan geen strop kilometers verder plaatsen... Bovendien werd de strop gevonden op amper 20m van een jagershoogzit.
De nodige informatie werd overgemaakt aan de cel Natuurinspectie van het Agentschap Natuur & Bos. Zij zullen het verdere onderzoek voeren.