Watervogels in de problemen

De aanhoudende vrieskoude begint zijn tol te eisen voor onze wilde dieren. Zo kregen we al een aantal verzwakte reigers en buizerds binnen en vandaag moesten onze medewerkers tweemaal uitrukken voor vastgevroren watervogels.

In normale omstandigheden houden watervogels een 'wak' ijsvrij. Dat doen ze door in groep op één plaats rond te zwemmen zodat het water daar niet bevriest. Watervogels die letterlijk met hun poten vastvriezen gebeurt gelukkig niet. Verzwakte watervogels die hun verenkleed onvoldoende poetsen en vervolgens  op het ijs rusten kunnen wel met hun veren blijven vastkleven aan het ijs. Wanneer die dieren niet snel geholpen worden, dreigen ze te onderkoelen.

Zo werden onze medewerkers naar Dilsen en Maaseik geroepen voor vastgevroren watervogels. De vogel in Dilsen bleek een aalscholver die gelukkig niet vastzat. In Maaseik was onze hulp wel nodig. Daar zat een verzwakte witte gans op een bevroren grindplas. Met behulp van een kajak konden we veilig tot bij de vogel geraken en even later mocht de onderkoelde gans op onze intensieve zorgen opwarmen.

Wie een vogel aantreft die langdurig stilzit op het ijs kan er best eerst een tak of steen naartoe glijden. Als de vogel daardoor nog niet opstaat, neemt u best contact op met het Natuurhulpcentrum. Door de koude willen vogels immers hun energie sparen en bewegen ze daardoor wat minder dan normaal.

Watervogels in de problemen

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..