Zeldzame dwergarenden vrij in Spanje!

Na anderhalf jaar revalideren werden deze week twee dwergarenden in Spanje vrijgelaten!

In september 2014 werden door de dienst CITES en het ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) na een tip van Vogelbescherming Vlaanderen twee beschermde dwergarenden in beslag genomen. De dieren werden door een particulier op de zoekertjessite Kapaza te koop aangeboden als buizerd, zonder de nodige vergunningen. Beide vogels waren waarschijnlijk uit de natuur gevangen en waren in slechte conditie.


In het Natuurhulpcentrum konden ze op krachten komen. Het herstel verliep redelijk vlot, en omdat de dieren schuw waren en goed konden jagen in een kooi, begonnen we aan een eventuele vrijlating te denken. Omdat dwergarenden toch speciale vogels zijn en lang hebben gerevalideerd, leek het ons interessant te weten hoe het de dieren zou verlopen na hun vrijlating. Al onze vogels worden geringd, maar omdat de kans op een hervangst toch relatief klein is zou een zendertje in dit geval beter zijn.


MOVES, (Methodes en Onderzoek voor de Versterking van Ecologische kennis van Soorten, een werkgroep van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie) gaf ons advies bij de keuze van de zenders, en de dienst CITES zorgde voor het nodige budget.

Anderhalve maand geleden werden de vogels dan gezenderd. Dit gaf ons de mogelijkheid om de zenders te testen vooraleer de arenden overvlogen naar een Spaans opvangcentrum.


In het zuid-Spaanse opvangcentrum CREA Dunas de San Antón in Cádiz zouden de arenden oorspronkelijk een week acclimatiseren, maar door het slechte weer werd dit uiteindelijk een maand.


Maar enkele dagen geleden was dan toch de grote dag aangebroken, en mochten beide fantastische vogels onder ruime mediabelangstelling in het uitgestrekte Alcornocales National Park terug vrijgelaten worden.

Ieder uur slaan de zenders de locatie van de vogels op en elke twee dagen worden, als de vogels zich binnen GSM-bereik bevinden, deze data doorgestuurd. Houd zeker deze website of onze Facebook-pagina in het oog, zodat je kan volgen hoe het de arenden verder vergaat.


Het verhaal van de dwergarenden is een prachtig verhaal hoe verschillende instanties allemaal samengewerkt hebben, om uiteindelijk twee fantastische roofvogels terug naar hun land van herkomst te brengen, om ze daar terug vrij te laten. Met dank dus aan Vogelbescherming Vlaanderen, MOVES, de CITES-dienst en het opvangcentrum CREA Dunas de San Antón!

Hieronder de eerste GPS-gegevens van één van de dwergarenden!

Zeldzame dwergarenden vrij in Spanje!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..